Medicii ieșeni trag semnale de alarmă cu privire la caniculă

canicula

Valul de căldură preconizat de meteorologi in urmatoarea perioada va accentua problemele de sănătate, cu care se confrunta deja o parte a populatiei, in special batranii și cardiacii. Expunerea la temperaturile ridicate din zilele caniculare este extrem de periculoasă, putând avea implicații grave, chiar fatale, asupra persoanelor care nu se protejeaza corespunzator. Medicii ieșeni trag semnale de alarmă cu privire la expunerea prelungita la soare.

„Ținând cont că se anunță temperaturi foarte crescute, măsurile care trebuie luate sunt cele de prevenire, astfel încât, oamenii să nu ajungă în urgențe, să nu ajungă la spital, să nu sufere din cauza caniculei. Tot ce înseamnă activitate fizică, și chiar ieșirile în aer liber, expunerea la soare, trebuie evitate între orele 11-16, chiar în zilele caniculare, evitarea între orele 10-17. Sunt activități care se pot face la primele ore ale dimineții și la orele de seară. Cumpărături, plata anumitor facturi și evident trebuie folosite mijloacele online.” a transmis Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iasi

De asemenea, medicii recomanda consumul cu moderatie a alcoolului, mai ales în această perioadă caniculară, pentru a putea fi evitate stările de rău şi aglomerarile inutil ale spitalelor, în defavoarea celor care necesită îngrijire imediată.

„Cei care au activități în agricultură și în construcții, trebuie neapărat să respecte pauza de prânz, hidratarea cu apă sau ceai sau sucuri naturale. Doi litri minimum sau chiar peste, atunci când se face o activitate fizică, consumatoare de energie și care duce la deshidratare. Evitarea consumului de alcool, vizitarea persoanelor vulnerabile, cei care locuiesc singuri, cei care sunt bolnavi sau batrani trebuie vizitati fie de ONG-uri, fie de autoritățile locale.” a mai spus Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD.

Medicii mai atrag atentia si asupra cantității de cofeină consumată. Atunci când cafeaua este consumată în doze mari, aceasta poate avea o serie de efecte negative.