Medicii ieseni sunt in alerta din cauza hepatitei necunoscute la copii

Alerta la nivel european dupa ce au fost raportate 169 de cazuri de hepatita acuta de origine necunoscută in 11 tari din Europa. Un caz a fost semnalat si in Romania la o fetita de 5 ani din Bucuresti care a fost internata la un spital de specialitate incepand cu data de 4 aprilie. Medicii Spitalul de Copii Sf. Maria din Iasi au primit o informare de tip alerta si au modificat procedurile de triaj epidemiologic in vederea identificarii cazurilor suspecte.
Cazurile noi aparute s-au înregistrat la copii cu varsta între 1 luna și 16 ani. Acestea au prezentat insuficiență hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor, de peste 10 ori decat cele normale si icter. La 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41.
Solange Rosu – Purt. Cuv. Spitalul de Copii Sf. Maria: „Centrul National de Supraveghere si Control Boli Transmisibile a emis o informare de tip alerta pentru medicii din spitale privind existenta unei hepatite acute la grupa de varsta 1 luna – 16 ani. Etiologia si mecanismul patogenic sunt insuficient cunoscute la ora actuala si sunt in curs de identificare. Pacientii pot prezenta dureri abdominale, varsaturi, modificari ale tranzitului intestinal, diaree, stare generala influentata, oboseala extrema, tegumente si ochi de culoare galbena, urini inchise la culoare si scaun decolorat”.
La cazul din Romania, nu a fost detectată vreo infecție virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică si este in continuare spitalizat. Copilul nu a calatorit în străinătate și nu are nici o legatura epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la baza definiția OMS de caz probabil, care se refera la insuficiență hepatică și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică.
„Grupa de risc este formata si din pacientii care au fost in tari precum Anglia, Spania, Danemarca, Belgia, tari din Europa sau SUA, in care s-au confirmat astfel de cazuri de hepatita acuta„, a completat medicul Solange Rosu.
Virușii obișnuiți care provoacă hepatită virală acută (virusurile hepatitice A, B, C, D și E) nu au fost detectați în niciunul dintre aceste cazuri. La Spitalul de Copii s-au extins procedurile pentru astfel de cazuri.
„La nivelul Spitalului de Copii Sf. Maria din Iasi, la departamentul de Urgenta, pe langa triajul epidemiologic pentru Sars Cov-2 a fost implementata si o procedura de investigare a acestor cazuri posibile, de izolare pana la identificarea bolii sau infirmarea acesteia”, a mai precizat Solange Rosu.
Prima data, Marea Britanie a raportat pentru prima data o crestere semnificativa neașteptată a cazurilor de hepatită acută severă de origine necunoscută la copiii mici, în general sănătoși.