Medicii de familie, un exemplu pentru vaccinarea anti-Covid

unnamed (1)

Medicii de familie ieseni intentioneaza sa se implice in campania de promovare a vaccinarii anti-Covid ce se va derula anul viitor. Acestia doresc sa creasca credibilitatea in randul pacientilor si sa ajute la constientizarea faptului ca vaccinul va ajuta la disparitia virusului. Doi reprezentanti ai Colegiului Medicilor de Familie din Iasi vor face acest vaccin.

Societatea Nationala de Medicina de Familie Iasi alaturi cu Colegiul Medicilor Iasi vor ca in perioada urmatoare sa se implice in campania de promovare a vaccinurilor oferindu-le pacientilor un exemplu. Acestia isi doresc sa-i informeze corecte pe pacientilor cu privire la acest vaccin.

Dr. Liviu Oprea, presedinte Colegiul Medicilor Iasi

Categoric este nevoie de un vaccin antigiripal, categoric este nevoie de un vaccin care sa intre in piata cat mai rapid, pentru ca pandemia afecteaza pe de o parte pune o presiune foarte mare asupra sistemului sanitar, pune o presiune foarte mare asupra societatii. Oamenii sunt relativ obositi de masurile de distantare sociala.

Incat cred ca din perspectiva asta un vaccin este binevenit. Ce stim noi este ca sun mai multe vaccinuri in piata, ca exista o eficienta buna a vaccinurilor, adica undeva la 90-95% ceea ce nu e putin lucru.

Eu sper sa existe campanii de informare si promovare a ideei de vaccinare in care sa fie inclus corpul profesional si sa nu asistam la ceea ce s-a intamplat ca pana acum, corpul profesional, adica medicii sa fie subiecti pasivi a unor experiente pe care politicienii le planifica.

Specialistii spun ca, in continuare oamenii tind sa creada in teorii conspirationiste din surse nesigure. Din discutiile cu pacientii acestia au inteles ca reticenta lor provine de la lipsa de incredere in transmiterea informatiilor si perceptia de risc a fiecarei persoane.

Dr. Liviu Oprea, presedinte Colegiul Medicilor Iasi

Doua lucruri care pot cauza reticenta. Una este lipsa de incredere in cei care fac promovarea vaccinului, daca avem incredere in cine transmite informatia, pentru ca stiti cumva, informatia preia parte din credibilitatea persoanei care o transmite si atunci sigur ca, corpul profesional, din punctul meu de vedere este cel mai potrivit pentru a transmite informatia.

Al doilea lucru este perceptia de risc pe care o are fiecare si aici e greu de facut predictii.

Doctorul Anca Deleanu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei Iasi spune ca a avut pacienti care au venit la cabinet si au intrebat-o daca se vaccineaza.

Dr. Anca Deleanu, presedintele SNMF Iasi

Categoric lumea pune o serie intreaga de intrebari si noi trebuie sa ne gasim ragazul necesar oentru ca asistam la o afluenta de consultatii ceva ce nu va pot spune si intr-adevar pacientii isi pun porblema pentru ca actualul vaccin este un vaccin revolutionar ca modalitate de realizare dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa il facem sau ca trebuie sa aplecam urechea unor teorii antivacciniste care sunt nefondate, absolut nefondate.

Atat timp cat vaccinul a primit o serie de avize care se dau foarte serios la nivel mondial nu suntem noi cei care trebuie sa spune ca nu facem.

Cel putin eu ma vaccinez si voi cauta sa ma vaccinez si acelasi lucru vor face si colegii nostri garantat.

Specialistii au mai precizat ca vaccinarea anti-Covid este singura modalitate prin care poate fi stopata aceasta pandemie fara sa debusolam intreaga economie.