Medicii de familie trag un semnal de alarma potrivit căruia vaccinarea copiilor este în colaps

The child watches as the doctor prepares the needle and syringe for injection. A doctor's office in a public hospital. Safe vaccination of children.

Societatea Naţională De Medicina Familiei (SNMF) atrage atenția asupra pericolului de întrerupere a vaccinării copiilor la medicii de familie odată cu transferul datelor și punerea în funcțiune a noului
Registru Electronic Național de Vaccinare (RENV).

Problema o constituie imposibilitatea de a introduce în sistem vaccinurile efectuate curent și faptul că nu s-a preluat în unele cazuri istoricul vaccinal al copiilor.

În data de 01.07.2022 a fost închis RENV copii, cel în care se înregistrau de ani de zile toate vaccinările copiilor, începând cu cele făcute în maternitate.

Conform HG 697/2022, începând cu data de 01.07.2022, toate vaccinurile efectuate urmează să fie înregistrate în noul RENV, cel care a fost folosit în contextul vaccinării împotriva COVID 19.

SNMF a salutat ideea de unificare a celor două registre dar problemele au apărut în momentul în care acest demers a fost pus în practică.

Medici de familie au constatat cu această ocazie că a dispărut istoricul de vaccinare pentru foarte mulți copii, istoric care exista în RENV copii, și că nu mai pot înregistra noile vaccinuri pe care le efectuează în cabinet în lipsa acestui istoric.

Imposibilitatea de a înregistra vaccinul administrat unui copil duce la lipsa dovezii oficiale că acel vaccin a fost efectuat. Practic, din perspectiva autorităților, un copil care nu are un vaccinul înregistrat nu este vaccinat.

Pe de altă parte, dacă oficial un medic nu poate înregistra un vaccin, nu poate justifica în fața autorităților că a folosit respecivul vaccin, rămâne cu el pe stoc și nu mai poate solicita alte doze de vaccin.

Medicii de familie se află acum în situația de a nu putea derula campaniile de imunizare, iar vaccinările făcute în aceasta ultimă săptămână riscă să conțină erori de înregistrare.

„De o săptămână transmitem mesaje autoritățior dar ne lovim de un zid. Refuză să recunoască deficiențele existente și să facă demersuri pentru a le corecta. Ni se cere să reintroducem în sistem istoricul vaccinal al copiilor, vaccin-cu-vaccin doar pentru că nu au reușit să unifice informatic bazele de date existente. Luptăm de ani de zile să creștem rata de vaccinare în rândul copiilor cu vaccinurile obligatorii din
Programul Național de Imunizare dar am ajuns acum să fim blocați prin astfel de decizii administrative! Asigurăm pe acestă cale părinții că vom depune toate eforturile pentru a putea să ne derulăm activitatea de vaccinare a copiilor și pentru a determina autoritățile să facă demersurile necesare pentru recuperarea bazelor de date cu istoricul vaccinal al copiilor și de a face RENV funcțional”, au anunțat medicii de familie.