Medicii de familie se revolta, cei din spitale rasufla usurati

medic familie

Decizia Guvernului ca pacientii asimpomatici si cei cu simptome usoare de coronavirus sa se trateze la domiciliu a starnit revolta medicilor de familie, obligati de autoritati sa-i monitorizeze pe bolnavi. Acestia vor primi cate 105 lei din bugetul CNAS pentru aceste prestatii medicale.

„Câteva rânduri din ordonanță reprezintă chintesența relației noastre de 20 de ani cu casele de asigurări: același dispreț, aceeași derâdere a ideii de parteneriat, indiferent de partidul aflat la putere. Ce aștepta o țară întreagă cu sufletul la gură ? Clarificări despre monitorizarea pacienților, expresia nesfârșitei griji a statului pentru bolnavii săi plătitori de taxe. Ce a căpătat țara? Un document plin de erori, născut în trei săptămâni, după declarații aiurite, prin care statul se spală pe mâini de o parte din bolnavi care sunt lăsați să se descurce cum o vrea imunitatea lor, îndesați cu suplimentele care zburdă în reclamele la televizor. Ce aștepta medicul de familie? Clarificări ale declarațiilor aiuritoare pe care le aude de trei săptămâni încoace, limpezirea traseului pacientului, actualizarea protocolului terapeutic în Covid 19 (ca toată lumea vuiește, toate studiile s-au scuturat de hidroxiclorochină, lopinavir, remdesivir și caută în disperare leacul în vitamine, până și Cochrane le-a spus, o mulțime de specialiști spun ce e de făcut dar batman batman…), simplificare, debirocratizare, ca să câștigăm din timpul decât harțoagelor pentru a ne putea vedea și asculta pacienții… Ce a primit medicul de familie? Nimic nou, același limbaj de stăpân de sclavi, în disprețul legii și al unei relații contractuale firești. Nu au fost în stare să pună stavilă demisiilor din spitale, fugii epidemiologilor din direcția sanitară cea mai mare din tara asta, băgatului sub masă al multora din sistem, dar când vine vorba de medicii de familie, contractarea monitorizării pacienților devine OBLIGATORIE și se însoțește de SANCȚIUNI! Adică nu am plecat nicăieri, am ținut în cârcă tot sistemul, am avut grijă de pacienți, înghițind umilințe și înjumătățiri de facturi, doar ca să stăm lângă pacientii noștri și acum ne amenințați că dacă nu ii monitorizam ne tăiați fondurile? Nu protocoale, nu tratamente, nu algoritmi de diagnostic, nu ghiduri, ne-am tradus singuri, ne-am instruit singuri, ne-am făcut rost singuri de spirt, clor și măști cu 7 lei bucata, după ce ați vrut să ni le vindeți prin Unifarm la de zece ori prețul, scanăm disperați zilnic internetul după informații, ne-ați lăsat de izbeliște pe noi și pe copiii noștri înfipți în online ca să vă țineți alegerile și ordinile de zi, ne-ați ocolit cu stimulentul de risc până a venit iarna și acum ne dați sancțiuni dacă nu ne monitorizăm pacienții, mai îngroziți să intre în sistemul de sănătate sau că rămân fără concedii, decât de boala în sine”, a scris pe Facebook, Sanda Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Pe de alta parte, medicii din spitale rasufla acum usurati, dupa ce s-au redus cozile de bolnavi din zona triajelor.

„As vrea sa subliniez faptul ca in zona triaj nu mai exista acele cozi si acea situatie total neplacuta si pentru noi dar mai ales pentru pacienti care trebuiau sa stea afara in asteptare indiferent de temperatura. Aceasta modificare legislativa care orienteaza formele asimptomatice de boala si cele usoare, fara probleme deosebite catre medicii de familie, ne permite acum sa lucram in mai bune conditii si cu mai multe atentie catre pacienti. Categoric calitatea actului medical catre pacientii internati isi va spune cuvantul”, a declarat Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infectioase din Iasi.