Medicii de familie se pot implica în activitățile de depistare a hepatitelor B/D si C

hepatita-severa-copii

„Medicii de familie constituie baza proiectului LIVE(RO)-2 EST. Îi invităm să vină alături de noi în acest demers prin care ne propunem să aducem serviciile de testare mai aproape de pacienți.” declară doamna prof. univ. dr. Anca Trifan, managerul proiectului LIVE(RO)2-EST.

În cadrul proiectului LIVE(RO)2 – EST, testarea pentru hepatitele virale B/D și C a devenit accesibilă, putând fi efectuată gratuit, cu teste rapide care asigură rezultatele imediat, în cabinetele medicilor de familie afiliați proiectului. Până acum, în cele 8 județe din estul României în care s-au desfășurat activitățile proiectului (Bacău, Botoșani, Buzău, Constanța, Galați, Iași, Suceava și Tulcea), peste 100.000 de persoane au participat deja la screening. Majoritatea celor care au primit rezultate pozitive au fost însoțiți către servicii medicale de specialitate pentru stabilirea stadiului afecțiunii și inițierea tratamentelor.

În fiecare județ din estul României, testarea pentru hepatitele B și C este posibilă timp de câte 6 luni, implicarea în activități a medicilor de familie asigurând disponibilitatea serviciilor în zonele în care aceștia au cabinetele. Proiectul LIVE(RO)2-EST este implementat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) și cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon“ Iași.

Din ianuarie 2023, medicii de familie din județele Brăila, Neamț, Vaslui și Vrancea se pot implica în activitățile de depistare a hepatitelor B/D și C, prin afilierea la proiectul LIVE(RO)2 – EST. Cabinetele de medicină de familie din județul Vaslui, care sunt în contract cu CNAS, sunt invitate să se afilieze campaniei până în data de 10 ianuarie 2023, pentru activitatea de screening.