Medicii de familie pot fi acuzati de malpraxis din lipsa resurselor medicale

medic familie

De cand Guvernul a decis ca persoanele asimpomatice si cu forme usoare de coronavirus sa se trateze la domiciliu, a crescut presiunea pe medicii de familie care sunt obligati sa-si monitorizeze pacientii infectati cu Covid. Conform noilor reglementari, medicii de familie pot fi acuzati de malpraxis din lipsa resurselor medicale.

Din cauza masurilor care s-au luat la nivelul national, activitatea medicilor de familie este ingreunata iar actul medical nu mai poate fi desfasurata la fel de fluent.

conf. univ. dr. Liviu Oprea, presedinte Colegiul Medicilor Iasi

As pune 3 probleme semnificative, una dintre ele este legata de procedurile de control ale infectiei, pentru ca asta ingreuneaza activitatea medicala. Al doilea lucru care este foarte semnificativ este avalansa de acte este o parte administrativa, dar care vine peste partea noastra profesionala.

Acum de exemplu, a aparut o alta discutie ca trebuie sa semnam nu stiu ce contract in plus, pentru monitorizare, contract din punctul meu de vedere este abuziv si care este obligatoriu spun ei, din fericire nu este nici o sactiune daca nu semneaza si creanduse ideea ca daca nu semnezi contractul acela, tu refuzi sa monitorizezi pacienti.

Presedintele Colegiului Medicilor Iasi sustine ca medicii pot fi acuzati de malpraxis, ucidere din culpa si discriminare, din lipsa de resurse medicale. Acesta a tras si un semnal de alarma catre autoritati cu privire la acest lucru.

conf. univ. dr. Liviu Oprea, presedinte Colegiul Medicilor Iasi

Cand este vorba de lipsa de resurse, apare ceea ce se cheama rationalizarea resurselor. Ceea ce plastic ar fi, am un singur ventilator si doi pacienti care au nevoie de el, pe care il punem? Care il pui de acolo? Aici este o discutie care in mod obisnuit nu exista, pentru ca in mod obisnuit toti pacientii au acces la resurse.

Cand este o problema de masa, cand ai foarte multi oameni nu mai functioneaza treaba asta, functioneaza exact pe invers.

In primul rand sa dai prioritate pacientilor cu sansa mai mare de supravietuire, adica cu alte cuvinte a celor mai putin gravi, in detrimentul celor care sunt mai gravi. Asta este regula cealalta, dar asta este o regula pe care trebuie sa si-o asume Guvernul nu doctorii.

Doctor Liviu Oprea a mai precizat ca resursele medicale sunt asigurate de guvern si nu de medici, lucru care ar trebui sa ii faca responsabili pe ei de eventualele acuzatii aduse cadrelor medicale.