Medicii de familie ieseni renunță la proteste dar atrag atenția fata de alte probleme din sistem

Colegiul Medicilor Iași și Societatea de Medicină de Familie din Iași consideră binevenită renunțarea de catre CNAS la reducerea finanțării pentru medicii de familie si din ambulatorul de specialitate.

„Menținerea actualului contract se va face doar pana in luna iunie a acestui an, deci preocuparea noastră rămane,  având in vedere tentativa de scădere a finanțării in cea de a doua parte a anului. Dorim să menționăm o serie de probleme la care nu s-a gasit o rezolvare deși au fost discutate cu  reprezentantii CNAS”, a precizat Colegiul Medicilor Iași și Societatea de Medicina de Familie Iași, care s-au referit și la alte probleme din sistem:

Lipsa finanțării pentru centrele de permanență. Din luna octombrie, personalul medical care lucreaza in aceste centre  nu a fost remunerat, in contextul în care activitatea se desfasoară fară întrerupere.

Decontarea facturilor la cabinetele medicale fracționat, cu mare intârziere. Acest fapt  impiedică realizarea unui plan de investitii, eșalonarea a unor plăți în cadrul proiectelor aflate in derulare.

Sistem informatic care nu funcționează. Astfel nu se poate valida calitatea de asigurat a pacientului aflat la consultație, nu se pot valida serviciile efectuate in cabinete in timp util, ceea ce aduce  prejudicii pacienților: prelungirea timpului de așteptare pentru obținerea documentelor la cabinet, probleme la validarea rețetelor in farmacii

Controale inopinate,  cu cerințe aberante. Aceasta in contextul in care nu se respecta o metodologie unitară la nivel național, În acest fel se  aduce un prejudiciu imaginii medicului care este  pus in situația de a fi vinovat pentru activitatea lui.

„Acest context nu doar că exercită o presiune injustă asupra profesioniștilor din sănătate, dar și restricționează accesul pacienților la serviciile medicale vitale. Tragem un semnal de alarma că menținerea acestei situații  va avea repercusiuni pe termen lung asupra îngrijirii medicale în general în România, va duce la o reducere a numărului de medici ce practică în asistența prespitalicească, creând premisele reducerii numărului de cabinete medicale și a centrelor de permanență. Afectarea asistenței medicale primare si a celei din ambulatoriile clinice, deși va afecta accesul la servicii medicale peste tot în țară, va avea un impact disproporționat asupra pacienților cei mai vulnerabili, în special asupra celor care locuiesc în zonele cu deficit de medici, in zonele rurale  și unde medicii de familie sunt singurii specialiști accesibili”, a mai precizat Colegiul Medicilor și Societatea de Medicina de Familie Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *