Medicii de familie ies în stradă dupa ce autoritatile au anuntat scaderea cu 30% a tarifelor din contractul – cadru încheiat între CNAS și medici

Medicii de familie din intreaga tara anunta ca vor incepe protestele dupa ce Ministerul Sanatatii a anuntat faptul ca incepand cu 1  februarie 2024 tarifele plătite de Casa de Asigurari de Sanatate ar urma să fie cu circa o treime mai mici.

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul CNAS, de la 1 februarie 2024 ar urma să intre în vigoare un Ordin care prevede că valoarea unui punct per capita pentru medicii de familie va fi de 7,7 lei, iar a unui punct pentru servicii acordate pacienților de 6,2 lei, în timp ce consultațiile în policlinici vor fi plătite cu 3,3 lei/punct (în funcție de specialități, o consultație este punctată în prezent cu 2 până la 40 puncte).

Aceste valori sunt mult sub cele practicate în prezent, în baza contractului – cadru încheiat între CNAS și medici pentru lunile iulie – decembrie 2023 și prelungit prin act adițional pentru luna ianuarie a anului curent. Concret, în această perioadă, un punct pentru fiecare pacient din lista unui medic de familie este plătit cu 12 lei, un punct pentru servicii în cabinet cu 8 lei, iar unul pentru servicii în policlinică cu 4,5 lei.

În 2022, un punct per capita era plătit cu 10 lei, iar un punct pentru consultațiile în cabinetele medicilor de familie și în policlinici cu câte 4 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *