Medicii basarabeni luptă cu virusul pentru ieșeni

medici Moldova Covid

Criza paturilor din spitalele iesene se resimte in valul patru tot mai acut. Ca urmare a numărului mare de pacienți care au nevoie de internare, la Spitalul Mobil au mai fost operaționalizate paturi ajungându-se la un total de 28 de locuri pentru bolnavii în stare critică. Ieri a ajuns la Iași și convoiul de cadre medicale detașate din Republica Moldova pentru acest spital.

Luni, au ajuns la Iasi 22 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Sănătății al R.Moldova și 10 persoane din cadrul IGSU din țara vecină, două ambulanțe și un microbuz.  

„În această situație gravă, Guvernul Republicii Moldova vine cu un gest de susținere prin delegarea a 22 de medici și 10 paramedici pentru a ajuta spitalele din România. Noi înțelegem că este necesar de a ne uni forțele pentru că personalul medical și sistemul sanitar al României au nevoie de ajutor.”, a declarat Natalia Gavirilța, Prim-ministrul Rep. Moldova.

„22 de cadre medicale, formata din medici ATI, asistente ATI și sigur asistente pentru sectorul de boli infecțioase.”, transmite dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

În total, la Lețcani își desfașoară activitatea 95 de persoane, atât personal medical cât si auxiliar, administrativ de sprijin.

„Sunt persoane din regiunea Iași, care au fost detașate prin eforturile considerabile ale DSP Iasi, sunt angajaţi ai Spitalului de Boli Infecțioase Iași si 35 de cadre militare din MApN care sunt detașate începând de săptămâna trecută și își desfășoară activitatea în Spitalul Lețcani.”, a zis col.dr. Daniel Derioiu, medic la Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria” Brașov.

Ca urmare a numărului mare de persoane infectate care au nevoie de îngrijire medicală, Spitalul de la Lețcani a fost suplimentat ca numar de paturi atât de terapie intensiva cât și în zona de confirmati.

Sunt planuri de operaționalizare a unui numar suplimentar de paturi astfel încât să se ajungă la capacitatea de 48 de paturi de terapie intensiva.