Medicii atrag atenția asupra intoxicațiilor cu ciuperci. Acestea pot fi mortale

Specialistii in domeniul medical atrag atentia asupra consumului de ciuperci in aceasta perioada. Medicii spun ca ciupercile pot conduce uneori la decesul unei persoane. Astfel, medicul iesean Tudor Ciuhodaru a creat un mic ghid de prevenție și supraviețuire.

„Nu vă jucați cu așa ceva. Mulți pacienți ajung la urgențe în această perioadă. Toți au mâncat ciuperci culese din pădure sau/și comercializate pe trotuar fără aviz fitosanitar.

Cum o evitați și ce trebuie să faceți în caz de intoxicație. Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte (așa cum prevede legea Ciuhodaru ce e deja depusă în parlament)!

A. Ce trebuie să știți:

1. Numărul și gravitatea acestor intoxicații cresc în această perioadă (căldură prelungită).

2. Lipsa unui minim de măsuri de precauție face ca tot mai mulți copii să ajungă la urgențe în stare critică.

3. Riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de specia de ciupercă (efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile dar uneori și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive) dar și de modul de conservare și preparare și cantitatea ingerată.

4. ,,Cunoscătorii” nu au nicio șansă să ,,identifice” ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau ligurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt preparate ciupercile. Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reacție la orice ciupercă.

5. Simptomele intoxicației sunt nespecifice.

6. Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree.

7. Ele devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci.

8. Gravitatea intoxicatiei depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individuală.

9. Copiii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și pot dezvolta rapid o simptomatologie zgomotoasă.

10. La acești pacienți aunt adesea formele clinice grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal).

B. Rețineți. Pentru un consum fără riscuri consumați doar ciuperci:

1. Cu aviz fitosanitar din magazine autorizate. Eventuale economii la cele cumpărate de pe stradă, fără aviz fitosanitar, culese de ,,cunoscători”, nu merită riscul decontării în vieți omenești.

2. Tinere (aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte) și foarte proaspate.

3. Curățate (prin tăierea părții inferioare murdare a piciorului) și spălate (de 2-3 ori în jet de apă după ce au fost ținute câte 30 minute în apă sărată pentru înlăturarea viermilor).

4. Păstrate în frigider.

5. Întotdeauna preparate.

C. Măsuri de prim ajutor în cazul intoxicației:

1. Nu temporizați prezentarea la urgențe la primele simptome.

2. Sunați la 112 și chemați Salvarea întrucât este nevoie de evaluare și tratament într-un serviciu specializat în toxicologie.

3. Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație).

4. Puteți începe eliminarea toxicelor prin provocarea de vărsaturi (emeză) prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră 500 ml apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor.

Soluția sănătoasă e în educația pentru sănătate. Sper ca toți parlamentarii să voteze pentru introducerea ei în toate instituțiile de învățământ din România. Pentru a fi cu adevărat eficiente noțiunile de prim ajutor trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulțirii. Pentru a salva vieți e nevoie doar de adoptarea proiectului meu de lege. Sper să susțineți și acest demers.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *