Medic UPU Botoșani: “Situația în Botoșani este dramatică. Locuri pe ATI nu mai sunt”

upu-coronavirus-covid2-1000x597

Chiar dacă în județul Botoșani nu sunt la fel de multe cazuri de coronavirus ca în alte zone ale țării, problemele sunt la fel de mari. Potrivit  medicilor, în ultima perioadă au venit mulți pacienți în stare gravă care au necesitat internarea.

“Situația este gravă. Nu doar la noi în Botoșani ci peste tot în țară. Situația în Botoșani este dramatică. Locuri pe ATI nu mai sunt. Zilele aceste se va da drumul la acea unitate de terapie mobile de afară, acel tir. La UPU este foarte aglomerat. Când era cald, mai țineam pacienții în acele containere, sub supravegherea asistenților. Acum nu mai putem. Afară este frig. Mulți pacienți vin în stare destul de gravă. Stau acasă foarte mult și vin când starea lor de sănătate este gravă. Locuri nu sunt pentru internarea pacienților”, a precizat medical Alin Atudoroae.

“Din punctul nostru de vedere, radiografiile, analizele, consultațiile, se fac destul de repede. Apoi, stăm pe telefon în continuu. La Infecțioase aveți locuri? Nu avem. La Recuperare aveți? Nu avem. La Pneumo aveți? Nu avem. În Spitalul Județean nu avem. Îi ținem la noi până se eliberează un loc. Vin rezultatele testelor și atunci se transferă bolnavii la COVID sau non-COVID”, a adăugat medicul botoșănean.

UPU este subdimensionat

O mare problemă este deficitul de medici de la UPU dar și faptul că unitatea de primiri urgențe este subdimensionată. Deși se vorbește de ani buni că se va extinde, până acum nu s-a făcut nimic.

“Noi suntem mai puțin de jumătate la UPU. Mă refer la medici. Și asta de mult timp. Au venit câțiva colegi mai tineri și încercăm să ne organizăm”, a mai spus medical Alin Atudoroae.