Medalioane „de protecție” împotriva Covid-19 cumpărate cu 30 de mii de euro de două societăți publice din Voluntari

pack-900x900

Două instituții din subordinea primarului din Voluntari, Florentin Pandele, au cheltuit 30 de mii de EURO pe medalioane care promit că protejează oamenii de Covid-19. Pure O2 Pack-Solid arată ca un ecuson ușor de purtat la gât. Cei care îl comercializează susțin că el creează un scut de 1.3 metri în jurul purtătorului care, timp de 30-40 de zile, oferă protecție împotriva Covid-19 și care poate și să dezinfecteze măști de protecție.

Patronul firmei care le comercializează în țara noastră susține că are toate avizele necesare de la autoritățile din Coreea și că ar deține și autorizație de la FDA Informațiile oficiale îl contrazic. Nicio instituție din România, nici European Medicines Agency (EMA) și nici Food and Drug Administration (FDA) nu au aprobat medalionul Pure O2 Pack-Solid . Firma furnizor a fost administrată de un om de afaceri cercetat pentru operațiuni de evaziune fiscală în sistem de criminalitate organizată.

La începutul lunii septembrie, Serviciul de Transport Voluntari (STV), în subordinea primăriei conduse de Florentin Pandele, a achiziționat 930 de medalioane „de protecție” Pure 02 Pack-Solid. Aproape fiecare angajat al STV ar trebui să fi primit trei astfel de medalioane, ținând cont că cele mai recente date de la Ministerul Finanțelor arată că STV are doar 334 de angajați.

O lună mai târziu, o altă societate condusă de Pandele, Ecovol SA, a cumpărat 60 de medalioane. Aceasta are aproape la fel de mulți angajați ca STV: 300. În total, firma care se ocupă de salubrizarea din Voluntari a plătit 1.700 de EURO.

Firma care vinde medalioanele făcute în Coreea susține că acestea „creează un scut cu raza de aproximativ 1.3 metri în aerul din jurul purtătorului, care împiedică microorganismele patogene să ne contamineze.” Ele protejează împotriva Covid-19 și a altor agenți patogeni, dar și în eliminarea mirosurilor, conform descrierii de pe SEAP.

Mai mult, medalioanele igienizează și dezinfectează suprafețele și materialele aflate în raza sa de acțiune. Acest produs inovator, așa cum e descris el pe platforma de licitație, poate să dezinfecteze chiar și măștile de protecție reutilizabile. Durata de acțiune de la deschiderea ambalajului este de 30-40 de zile cu eficiență maximă.

„Absolut inofensiv la inhalare, fără coloranți și arome, nu este toxic pentru piele, iar în contact cu aerul generează oxigen pur.”, apare în descrierea achiziției de pe SEAP.

În realitate, medalioanele inovatoare nu sunt recunoscute de nicio instituție din România, iar pe listele European Medicines Agency (EMA) nu sunt menționate. Mai mult, conform U.S. National Library of Medicine, Food and Drug Administration (FDA), agenția din Statele Unite responsabilă de reglementarea de astfel de dispozitive, Pure O2 Pack-Solid „nu a fost găsit de FDA ca fiind sigur și eficient, iar această etichetare nu a fost aprobată de FDA”.

În schimb, pe ambalajul medalioanelor este menționat un număr de înregistrare la FDA denumit NDC. Acest număr „nu indică faptul că FDA a verificat informațiile furnizate de etichetatorul produsului. Numerele NDC atribuite nu sunt în niciun fel o indicație a aprobării de către FDA a produsului”, conform site-ului oficial NDC.

sursă: buletindebucurești