Masurile ce vor fi adoptate in Franta pentru reducerea consumului de energie

Elisabeth-Borne-2

Premierul francez Elisabeth Born a prezentat, joi, la Paris, planul guvernului de „sobrietate energetică” – reducerea consumului de energie electrică cu 10%, menționând că doar o mobilizare generală pentru atingerea acestui obiectiv va aduce rezultate.

„Statul ar trebui să dea un exemplu și, odată cu el, autoritățile locale, afacerile și cetățenii ar trebui să acționeze împreună, fiecare în măsura în care poate”, a numit șeful guvernului francez condiția succesului.

Planul prezentat a fost elaborat de guvern după câteva luni de consultări cu actorii economici, comunitatea de experți, întreprinderile de producere și marketing de energie electrică pentru a contracara criza energetică.

Planul include o gamă impresionantă de măsuri de economisire a energiei.

Iarna – nu mai cald de 19 grade

În special, în birouri, temperatura maximă în timpul iernii nu trebuie să depășească 19 grade, ar trebui coborâtă la 16 grade în depozitele instituțiilor și întreprinderilor, precum și pe timp de noapte și la 8 grade dacă clădirea este închisă timp de 48 de ore (excluzând scolile şi instituţiile medicale).

Cetăţenii sunt îndemnaţi să limiteze temperatura din casele lor la 19 grade. De asemenea, se recomandă instalarea de termostate programabile, pentru care se oferă chiar compensații de până la 65 de euro.

Încălzitoarele de apă sunt propuse să fie reglate cu 55 de grade, iar sezonul de încălzire să fie redus cu două săptămâni „ținând cont de condițiile meteo”.

Vor exista diverse forme de încurajare pentru utilizarea colectivă a vehiculelor personale, circulația pe biciclete electrice. Limitele de viteză sunt prescrise pentru reprezentanții administrației care folosesc mașini oficiale.

Există stimulente pentru consumatorii care nu folosesc combustibili fosili pentru încălzire.

În locurile de agrement, sport, instituții de cultură, iluminatul va fi redus, temperaturile vor fi scăzute, iar utilizarea publicității consumatoare de energie va fi redusă.