Masuri urgente pentru agricultorii cu culturile compromise de seceta

seceta1

De la instalarea in functie, ministrul Agriculturii, Petre Daea a vizitat mai multe judete unde a evaluat stadiul recoltelor din acest an. Acesta a dispus deja cresterea capacitatii de irigare in zonele unde se poate realiza acest lucru.

„De vineri după-amiază până luni dimineața la orele 2:00, am putut să văd 10 județe, în ordine: Călărași, Brăila, Galați, Vrancea, Vaslui, Iași, Botoșani, Neamț, Bacău, Buzău. Văzând la fața locului, trei aspecte principale se desprind, și anume: toate culturile care sunt în sistem irigabil și care au fost irigate au o stare de vegetație corespunzătoare. Cu alte cuvinte, există perspectiva producției. Pe suprafețele care sunt în afara sistemului de irigații avem două situații distincte, o situație în care avem un grad de afectare, pe areale mici, unde ploile nu au putut satisface pretenția plantelor, şi aici avem de-a face cu o compromitere totală, în mod deosebit pentru culturile de primăvară, respectiv porumbul și floarea-soarelui. În alte zone sunt grade diferite de afectare. Motiv pentru care am dispus la faţa locului, intrând în tiparul juridic pe care îl avem la dispoziţie, să continuăm şi să mărim capacitatea de irigare acolo unde putem efectiv, prin suplimentarea cu agregate în aşa fel încât să creăm nivele de exploatare, pentru a putea împinge apa şi ajunge la rădăcina plantei. Lucrul acesta s-a întâmplat efectiv, l-am dispus, se materializează acolo unde este posibil, pentru că am fost însoţit de directorul general de la ANIF, cu care am stabilit acest mod de lucru”, a spus Petre Daea in sedinta de Guvern.

Acesta a mai precizat ca fermierii pot sa schimbe acum culturile compromise fara sa riste pierderea subventiei de la APIA.

„Am dat libertatea fermierilor să poată să intervină imediat, în funcţie de situaţia concretă, să-şi recolteze culturile care au fost calamitate şi să le schimbe destinaţia. Practic, ai o cultură de porumb care nu mai are perspectivă – plantele au murit, ele trebuie imediat recoltate şi schimbată destinaţia către furaje sau altfel, în aşa fel încât eliberând această voinţă – şi spun eliberând pentru că până acum nu era liberă, pentru că era încorsetată de o prevedere care trebuia să ţină planta respectivă până se fac comisiile de evaluare, până procesul acesta de verificare în teren al APIA se finalizează în aşa fel încât să nu piardă subvenţia. Or lucrul acesta era imperios necesar să îl rezolv şi iată că am rezolvat-o, am transmis-o ieri”, a completat ministrul Agriculturii.