Măsuri pentru reducerea efectelor secetei

Seceta

Ministrul Mediului Tánczos Barna a prezentat măsurile luate de autorități pentru reducerea efectelor secetei, într-o conferință susținută la finalul ședinței de Guvern:
„În ceea ce privește rezervele strategice de apă, împreună cu colegii de la ANAR, de la Apele Române, am analizat inclusiv săptămâna aceasta, situația. Avem cele 40 de lacuri de acumulare cu rezervele strategice, unde problema nu este una serioasă, avem grad de umplere de peste 68% în aceste lacuri. (…) Nivelul apei în Dunăre este în scădere față de mediile anuale. Avem undeva la 3.000 de litri pe secundă la intrarea în țară, sub media de 5.806 anuală, dar nu avem probleme în ceea ce privește exploatarea instalațiilor care uzinează apă în vederea producerii energiei electrice sau energiei electrice din surse nucleare. Din punctul acesta de vedere, nu există, în momentul de față, niciun pericol. În ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă a populației, majoritatea zonelor care au probleme, deficiențe și unde s-au implementat câteva măsuri de restricționare se bazează pe puțuri forate, pe sursă de apă care este stabilită și este ridicată la nivelul consumului normal.”

Deși este înregistrat un debit mai scăzut al Dunării la intrarea în țară, nu există în momentul de față niciun pericol în ceea ce privește debitul de la Centrala de la Cernavodă: „suntem mult peste debitul minim din 2003 care a oprit atunci Centrala de la Cernavodă, ca nivel de apă suntem cu 0,99 de metri peste nivelul minim care trebuie asigurat pentru funcționarea centralei, nu există niciun risc în momentul de față. (…) Și nici în perioada următoare, pentru că debitul este stabilizat undeva la trei metri cubi pe secundă în momentul de față, mult peste nivelul la care ar trebui să anunțăm orice măsură preventivă sau orice măsură de restricție.”

Tánczos Barna a îndemnat, de asemenea, cetățenii la un consum rațional al apei potabile. „Apă potabilă presupune investiții uriașe – de captare, de tratare, de transport, de distribuție – și nu putem, mai ales în perioadele de secetă, să consumăm de cinci, de zece ori mai mult decât într-o perioadă normală, pentru a uda.”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a asigurat că și în cazul MAI atât mijloacele tehnice, cât și resursa umană sunt pregătite pentru a putea interveni în sprijinul populației, acolo unde este nevoie:

“Am avut parte de fenomene meteo extreme, în special la sfârșitul săptămânii trecute și dacă ar fi să dau câteva cifre o să vedeți că ele sunt într-adevăr îngrijorătoare, dar structurile MAI sunt pregătite să intervină. La sfârșitul săptămânii trecute, în intervalul 2-4 iulie, spre exemplu, am intervenit prin Departamentul pentru Situații de Urgență în peste 3.300 de misiuni și, pe lângă cele despre care s-a făcut vorbire aici am avut misiuni de stingere a incendiilor, 269 la număr în trei zile, misiuni de asistență medicală, de urgență SMURD peste 2.700, și exemplele ar putea continua. Media forțelor disponibile a fost de aproape 5.000 de cadre și aproape 800 de mijloace în fiecare zi. Ce aș vrea să subliniez în legătură cu situația hidrometeorologică de la sfârșitul săptămânii trecute: ea a continuat într-adevăr luni și marți, dar cu o intensitate redusă și cu un număr mult mai mic de localități afectate. Am avut 37 de avertizări meteorologice, 15 cod galben, 14 cod portocaliu și 8 cod roșu, în opt județe. Sigur că ne uităm la pagubele materiale înregistrate. Din nefericire, avem și două victime, în Bistrița-Năsăud, localitatea Sângeorz Băi, respectiv în Gorj, pe vârful Reciu, doi bărbați au fost loviți de trăsnet și au decedat. Din fericire, chiar dacă au fost zeci de localități afectate – vorbim de 18 localități mai grav afectate din 13 județe, 60 de străzi, zeci de case, imobile, zeci de mașini, 38 doar în weekend – vestea bună este că nu am înregistrat victime. Am intervenit de asemenea, la sfârșitul săptămânii, într-o colaborare foarte bună cu celelalte autorități partenere și cu autoritățile locale, am avut un sprijin din partea autorităților locale, am beneficiat și de avertizări pe care, de îndată ce le-am primit, le-am transmis, prin mesajele RO-ALERT, aşa cum bine știm. Aceste mesaje au fost în număr de 51, date la sfârșitul săptămânii trecute. Una peste alta, garantăm prin profesionalismul colegilor noștri de la Departamentul pentru Situații de Urgență intervenții prompte pentru prevenirea unor astfel de situații, și printr-o colaborare cu autoritățile locale și cu celelalte instituții implicate, intervenții prompte pentru îndepărtarea efectelor acestor fenomene extreme.”

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a solicitat informarea corectă a cetățenilor în legătură cu efectele secetei: „dincolo de aceste restricții, este foarte important să informăm corect cetățenii, astfel încât să înțelegem cu toții că este vorba despre fenomene pe care nu le putem controla, iar partea aceasta de consum rațional este o datorie civică a fiecăruia dintre noi. De la nivel guvernamental, cât și de la nivelul autorităților locale, avem nevoie să menținem acest dialog cu cetățenii, să menținem oamenii informați pentru a putea înțelege care este situația reală. Demersurile pe care le-am făcut până în acest moment trebuie consolidate și trebuie multiplicate tocmai în direcția în care ați vorbit anterior – să putem să asigurăm cetățenii că suntem în măsură să furnizăm cantitățile de apă potabilă acolo unde este necesar și acolo unde se confruntă cu acest fenomen de secetă pedologică și, de asemenea, că lucrăm cât se poate de coordonat cu autoritățile locale pentru a asigura sprijinul necesar.”