Măsuri pentru consumatori și după 31 martie

factura

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a anunțat astăzi la Iași că vor fi luate măsuri și în această primavară, care să protejeze consumatorii din cauza creșterii prețurilor la energie și gaze.

Vă reamintim de la 1 februarie și până la 31 martie, clienții casnici vor beneficia de compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar.

De asemenea, se plafonează tarifele pentru clienții non-casnici, excepție fiind clienții non-casnici care au beneficiat de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2019. Astfel, preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, iar preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh.

„Din păcate, creşterea preţurilor energiei a creat un deranj foarte mare din punct de vedere social. Suntem extrem de atenţi asupra a ceea ce se întâmplă cu preţurile din energie. Fluctuaţia foarte mare de la o lună la alta ne face să acţionăm pas cu pas. De aceea sunt cele două OUG-uri şi de aceea vom fi atenţi la ceea ce se întâmplă. Cu siguranţă, dacă va fi nevoie de intervenţia statului după data de 31 martie 2022, cu siguranţă vom reacţiona, nu vom sta pasivi. Eu am o credinţă, cea mai bună protecţie socială este crearea unui loc de muncă. Noi suntem puşi în situaţia în care IMM-urile să îşi apere locurile de muncă, abia după aceea să implementeze măsuri economice, să creeze locuri de muncă. Pas cu pas, reacţie cu reacţie”, a declarat Marius Budăi.