Măsuri fiscale care vor intra în vigoare de la 1 noiembrie

Pachetul de modificări fiscale a fost promulgat și apoi publicat în Monitorul Oficial. Ceea ce înseamnă că de la 1 noiembrie, adică de miercuri, deja intră în vigoare o parte dintre măsuri, în timp ce altele vor intra în vigoare din ianuarie.

De la 1 noiembrie, se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică.

Potrivit proiectului mai sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

De asemenea, sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.

Se pot face încasări și plăți cash între o persoană juridică și o persoana fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană.

Limitarea plăților cash pentru persoanele fizice va fi extrem de dificil de aplicat, în condițiile în care 40 la sută din populație, inclusiv oficiali guvernamentali, nu dețin carduri bancare.

Conform datelor oficiale, majoritatea pensionarilor își primesc pensia direct de la poștaș, o bună parte dintre salariați merge la casierie pentru a-și ridica salariul, o situație similară fiind întâlnită chiar și în rândul politicienilor, care preferă să ia banii în plic de la casieria instituției publice la care sunt angajați.

Taxele salariale vor afecta angajații din IT, pentru care salariul net scade, și doar unii angajatori, puțini, au anunțat că vor face majorări pentru a compensa această scadere. Salariații ce realizează programe pentru calculator beneficiază de scutirea la impozitul pe venitul din salarii doar pentru suma de 10.000 lei brut. Pentru sumele ce exced acest plafon se datorează impozit pe venitul din salarii.

Simulare salariu industria alimentară și agricultură: Salariu Brut:3450 lei, salariu net : 2242 lei, Taxe angajat + angajator: 1286 lei;

Simulare salariu construcții: Salariu Brut:4600 lei, salariu net : 2990 lei, Taxe angajat + angajator: 1714 lei;

Simulare salariu alte domenii: Salariu Brut:3300 lei, salariu net : 2079 lei, Taxe angajat + angajator: 1291 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *