Măsuri de precauție în caz de incendiu la Spitalul Spiridon

sf. spiridon

Cel mai mare spital din Moldova si-a luat masuri suplimentare pentru a preveni tragedii precum cele de la Spitalul Judetean Piatra Neamt si Institutul National Matei Bals. Spitalul Sf. Spiridon a angajat o firmă privata de pompieri care se afla in permanenta in unitatea medicala.

Peste 20 persoane au murit in urma celor doua incendii produse in ultimele 3 luni la Spitalul Judetean Piatra Neamt si Institutul Matei Bals. Pentru a preintampina astfel de tragedii, Spitalul Sf. Spiridon si-a luat masuri de precautie suplimentare.

prof.dr. Diana Cimpoesu- coordonator UPU SMURD Iași:

”Spitalul Sf. Spiridon a întocmit și respectat un plan de măsuri care include mai multe puncte. Unul intre ele este prezența unui serviciu privat pentru stingerea incendiilor și pentru prevenție care are trei pompieri, angajați ai acestui serviciu privat care asigură permanența 24 de ore din 24.

Dacă este vorba despre un incendiu, dacă el ar apărea, ar interveni în primul rând împreună cu personalul medical

Personalul medical are un plan de exerciții care au fost făcute în luna decembrie, în primul rând în clinica suport-Covid, acolo unde sunt pacienți imobilizați la pat, ce trebuie evacuați cu patul sau cu căruciorul. De asemenea, au fost verificate prizele și stingătoarele și au fost achiziționate înca 150 de stingatoare.

prof.dr. Diana Cimpoeșu – coordonatoare UPU SMURD Iași

”Există un contract de service pe instalațiile de fluide, reparațiile și înlocuirea instalațiilorse face permanent. S-a făcut și în decembrie și în ianuarie și continuă.”

În județul Iași sunt 67 de clădiri ce apartin unitatilor medicale. 22 dintre acestea au autorizație de securitate la incendiu, iar mai bine de jumătate, respectiv 35 de clădiri au nevoie de o astfel de autorizație.

Toate secțiile de ATI au fost verificate după incendiul de la Spitalul Județean din Piatra Neamț. În urma controalelor, s-au constatat numeroase probleme în unitățile medciale din Iași.

maior Ovidiu Mocanița, șeful Inspecției de prevenire ISU Iași

”Lipsa sau nerespectarea în totalitate a autorizației la incendii emise ca urmare a reamenajărilor spațiilor pentru noile secții COVID.Instalațiile elctrice se utilizau în stare uzată, existau circuite supra-încărcate sau chiar improvizații. La unele clădiri instalațiile de detectie sau nu sunt realizate lucrări de mentenanță.”

Controalele din spitale au fost efectuate în lunile decembrie și ianuarie dar ele se vor derula și în perioada  următoare.