Masuri adoptate de Guvern pentru angajatori si angajati

Sharing is caring!

Guvernul a adoptat azi-noapte proiectul de Ordonanta de Urgenta care prevede o serie de masuri pentru angajati si angajatori de la 1 iunie. Una dintre masuri ii vizeaza pe angajatii care s-au aflat in somaj tehnic.

Astfel, pentru o perioadă de trei luni, acestia beneficiaza prin intermediul angajatorului, de plata unei părți din salariu, reprezentand 45% din salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat.

Sumele sunt acordate de stat prin intermediul bugetului asigurarilor pentru șomaj. Angajatorii au obligatia mentinerii raporturilor de munca pentru o perioadă de 6 luni dupa implinirea termenului de 3 luni.

De asemenea, incepand cu 1 iunie, angajatorii care incadreaza in munca, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioadă nedeterminată, cu norma întreaga, persoane in varsta de peste 50 de ani ale caror raporturi de munca au incetat prin concediere, in perioada starii de urgenta decretata sau a starii de alertă instituite, înregistrați ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoana angajată din această categorie, o sumă de 2.500 lei.

De aceleasi facilitati beneficiaza angajatorii care incadreaza tineri cu varsta cuprinsa intre 16-29 ani, inregistrati ca si someri. 

shares