Masti de protectie din tifon facute la Colegiul Tehnic I.C. Stefanescu

Ajutor oferit in lupta cu coronavirusul. Cadrele didactice si personalul administrativ de la Colegiul tehnic „I. C. Stefanescu” s-au mobilizat pentru a realiza 5.000 de masti de protectie.

Primaria a cumparat 500 de kilograme de tifon si elasticul necesar pentru producerea mastilor. In doar patru zile, s-au realizat  peste 1.000 de masti ce urmeaza a fi duse la o firma specializata in sterilizare.

Pentru realizarea mastilor din tifon este nevoie de mai multe procese. Doar pentru confectionarea unei masti, se respecta cate 7 pasi de lucru. Procesul este unul migalos, iar timpul de realizarea al unei masti ajunge si la 20 de minute. Zilnic sunt confectionate aproximativ 500.

Irina Savin, director adjunct Liceul I.C. Stefanescu: „In prima etapa are loc croirea detaliilor, adoua etapa presarea, pentru formarea pliurilor, apoi urmeaza surfilarea, coaserea tighelelor, coaserea eleasticelor care ajuta la prinderea dupa urechi, apoi din nou calcarea finala si ambalareaIn jur de 500 de masti. Avem prima comanda ca sa spune, in jur de 5000-6000 de masti pe care primaria ni le-a cerut. Au pus la dispozitie toate accesoriile, tifonul, elasticele si speram ca pana saptamana viitoare sa finalizam aceasta comanda”.

Personalul care lucreaza pentru confectionarea mastilor, nu este unul foarte mare, insa acestia lucreaza cu drag pentru finalizarea comenzii. Zilnic, timp de 8 ore sunt prezenti in atelier, pentru a ajuta in lupta cu coronavirusul.

Irina Savin, director adjunct Liceul I.C. Stefanescu: „Personalul care este angajat in cadrul atelierului si maistri instructori voluntari si alti profesori care s-au oferit sa fie voluntari pentru a putea ajuta sa facem aceasta comanda care este destul de mare”.

Aceste masti nu sunt singurele confectionate in atelierul de la liceul I.C stefanescu. Lucratorii s-au mobilizat si pentru realizarea mastilor din perioada virusului H1N1.

Mihaela Gheorghita, lucrator: „Aici fixam elasticele la masti, este printre ultimele faze, dupa aceea merg la calcat si impachetat. Da, lucram, am mai facut masti si acum 7-8 ani cand a fost gripa cu H1N1, tot asa ne-am mobilizat si am facut masti. Nu a luat chiar asa o amploare ca acum, dar daca trebuie, ne-am mobilizat cu totii si facem acest lucru. Cam 7-10 ore, cat este nevoie, noi suntem, noi suntem aici pe barricade cum se spune. In functie de, si 100 de masti pe zi, depinde cum putem. Suntem aici mereu, ne-am mobilizat cu totii sunt colegi care au luat si acasa si fac masti si numai vin le iau in continuare, le prelucreaza acasa si le aduc gata facute si merg mai departe pentru a fi sterilizate„.

16 mii de metri liniari au fost dati de primarie, Colegiului Tehnic I.C. Stefanescu, pentru confectionarea celor 5000 de masti din tifon. Pana acum au fost realizate peste 1000, iar dupa finalizarea numarului total de masti de protectie, acestea vor fi duse mai departe pentru sterilizare.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!