Mașini de ultimă generație pentru colectarea deșeurilor din Iași

foto_Salubris

În ultimul an, societatea Salubris a achiziționat 9 autogunoiere moderne și o autospecială pentru lucrări de întreținere, decolmatare a râurilor, lacurilor și canalelor. Astăzi s-a încheiat ultima etapă de modernizare a activităților de colectare a deșeurilor. Acestea sunt prevăzute cu sisteme moderne de identificare prin unde radio.

Cel mai amplu program de modernizare a serviciului de salubrizare din municipiul Iași a fost încheiat astăzi prin achiziționarea de autospeciale pentru colectarea deșeurilor. Valoarea totală a autogunoierelor se ridică la 6,8 milioane de lei, iar a autospecialei la 1 milion de lei.

Mihai Chirica – primar municipiul Iași: „De astăzi Salubris a încheiat cea de a treia etapă de modernizare despre care vorbeam în anul 2017. În spatele nostru sunt 9 autogunoiere, autospeciale pentru transportul deșeurilor în municipiul Iași, 6 dintre ele sunt de mare capacitate, 16 mc, 3 dintre ele sunt de dimensiuni mai mici 9 mc care sunt gândite pentru a intra în zonele de cartier, acolo unde străzile sunt mai înguste. Față de celelalte etape, aceste echipamente sunt dotate, să spunem, cu device smart, au cititoare de card, pot înregistra în timp online tot ce se întâmplă cu deșeurile colectate.”

În urma implementării sistemelor de digitalizare, societatea Salubris S.A. a reușit să reducă consumul de carburant cu circa 10% și să crească cu circa 50% numărul de locații în care ajung zilnic mașinile de salubritate.

Cătălin Neculau – director Salubris: „Este rodul a trei ani de muncă, este rodul a trei ani de muncă împreună cu colegii mei. Investiția totală se ridică la 12 milioane de euro, este ultima etapa de modernizare a tot ceea ce înseamnă sistemul de salubritate din municipiul Iași. Nu vă ascund faptul că am reușit să fim prima unitate de salubritatea din țară, am reușit să fim exemplu pentru alte orașe și eu cred că, acum, Iașul se poate mândri cu un sistem de salubritate foarte bine pus la punct.”

Salubris susține că este cea mai modernă societate de colectare a deșeurilor din România, în urma efectuării unor etape de modernizare începute încă din anul 2018. În total, în perioada 2018 – 2020, Salubris SA a făcut investiții de 60,5 milioane lei, circa 12,6 milioane euro.