Mașini de familie: noi sau de ocazie? Ce alegem? (P)

Atunci când alegi o mașină de familie, trebuie să iei în considerare mai mulți factori care determină alegerea potrivită. Mașina trebuie, înainte de toate, să fie sigură, spațioasă, confortabilă, cu defecțiuni reduse și, de preferință, să consume cât mai puțin combustibil. Există multe oferte pe piață pentru familiile cu copii, atât în ceea ce privește mașinile noi, cât și cele de ocazie. Poți găsi break, SUV-uri și crossover-uri. În funcție de versiune, sunt perfecte pentru ieșirile în familie sau plimbările zilnice cu copiii.

Care sunt caracteristicile unei mașini de familie?

În România, se aleg foarte des mașinile compacte de familie, cel mai adesea break, adică vehicule de dimensiuni mai mici, dar care oferă un spațiu mare pentru bagaje. Deși, în ultima vreme, SUV-urile câștigă tot mai multă popularitate.

Indiferent de mașina pe care o alegi, nouă sau de ocazie, merită să analizezi înainte următoarele aspecte:

  • Siguranța

O mașină sigură pentru familie nu este doar echipată cu suporturi ISOFIX, airbag-uri și alte sisteme active pentru siguranța șoferului și a pasagerilor, dar prezintă și un rating ridicat la testele de impact Euro NCAP.

  • Capacitatea portbagajului

Este unul dintre cele mai importante aspecte pentru o familie care trebuie să împacheteze cumpărături uriașe sau valize în portbagaj pentru o călătorie, dar și un cărucior. Pe lângă dimensiunea portbagajului care îți permite să iei cu tine articole de dimensiuni mari, merită să fii atent și la numărul de kilograme de bagaje pot fi încărcate efectiv în el și cât de lat este portbagajul. Acest lucru are un impact direct asupra confortului la încărcare.

  • Spațialitate

O călătorie confortabilă în familie este direct legată de spațiul disponibil în interior. O mașină de familie bună trebuie așadar să fie spațioasă, astfel încât copiii să aibă suficient spațiu pentru picioare, pentru ca mersul cu mașina să fie o plăcere, nu un chin.

  • Consumul de combustibil

O mașină care consumă puțin va fi potrivită pentru o familie. Economiile de costuri sunt importante atunci când vine vorba de numeroase călătorii în familie și de utilizare zilnică. 

  • Ușor de întreținut

mașină de familie perfectă este ușor de întreținut și nu generează costuri suplimentare legate de avarii și defecțiuni. De aceea, merită să alegi vehicule durabile și fiabile, care te vor servi mulți ani.

Care sunt cele mai bune mașini de familie?

Există câteva modele de mașini de familie pe care toți cei care au copii le preferă. Iar dacă îți vei îndrepta atenția spre o mașină de ocazie, este esențial că comanzi un raport VIN cu istoricul mașinii pe Automoli.ro, căci astfel vei afla detalii esențial despre acel vehicul. Dar ce modele sunt preferate de români?

  • Volkswagen Touran

Est o opțiune excelentă atât pentru familiile mai mici, cât și pentru cele mai mari. VW Touran poate fi achiziționat într-o versiune cu 5 sau 7 locuri. În versiune de 5 persoane, portbagajul are o capacitate de 696 litri, iar prin demontarea banchetelor din spate, se ajung la 1989 litri. Mașina este foarte prietenoasă datorită nivelului de siguranță oferit, primind 5 stele la testele de impact Euro NCAP. Merită luată în considerare versiunea motorizată diesel, care este foarte rezistentă.

  • Dacia Duster

Această mașină este deosebit de populară datorită prețului său favorabil și construcției simple. În cazul unei defecțiuni, este ușor de reparat și întreținerea nu generează costuri mari. Pentru cei cărora le plac echipamentele mai luxoase, se pot alege opțiuni suplimentare precum tapițerie de piele sau aer condiționat. O poți cumpăra nouă sau poți căuta o mașină second hand.

  • Honda CR-V

Este un SUV foarte elegant care funcționează grozav ca mașină de familie. Interiorul este spațios, iar portbagajul oferă o capacitate de 527 litri. Vehiculul merită lăudat și pentru existența unei mese mari ascunse sub podeaua portbagajul sau pentru cel mai mare scor de 5 stele la testul de impact. Este disponibilă și într-o versiune hibridă.

  • BMW 5 Break

Break-urile sunt alese ca mașini de familie deoarece oferă o dinamică bună și confort de condus, în combinație cu un portbagaj mare. Modelul asigură o călătorie sigură și rapidă datorită unei game puternice de motoare. În plus, se remarcă și printr-un aspect elegant.

  • Volvo XC70

Ultima mașină de familie de pe listă se distinge prin nivelul oferit de siguranță, design îngrijit și dinamică. A primit cel mai mare rating de 5 stele la testele de impact. Călătoriile cu acest vehicul sunt confortabile, deoarece tracțiunea integrală și suspensia înaltă îi conferă un caracter off-road. În plus, este echipat cu un sistem de ventilație care curăță aerul de alergeni. 

Foto: pexels