Mascații de la Ruginoasa, în duel simbolic

Sharing is caring!

Confruntare simbolica intre cetele de mascati de la Ruginoasa!

Traditionala bataie din comuna ieseana a fost organizata si astazi, iar taberele rivale au facut spectacol cu talangile, mastile si batele special confectionate pentru eveniment. Jandarmii si politistii au fost si ei prezenti la confruntare, pentru a preveni eventuale incidente.

Se pregatesc un an intreg pentru a castiga o batalie care dureaza doar doua minute. In timpul anului sint cei mai buni prieteni, insa cateva minute pe an sunt dusmani pe moarte si pe viata. Nu isi arata mastile unii altora si nu isi divulga secretele confectionarii unei costumatii adecvate. Vorbim despre razboinicii din localitatea ieseana Ruginoasa, care s-au pregatit pentru traditionala batalie de pe 31 decembrie, pe care o asteapta de un an intreg.

Pentru al saselea an consecutiv, rivalii din Deal si din Vale nu s-au mai batut intre ei, asa cum o faceau pe vremuri.

Mascatii de la Ruginoasa au inceput lupa simbolica pentru suprematia in sat si pentru intaietate la alegerea fetelor pentru maritat intr-un mod specific. Si-au fluturat batele in aer, au dat din bici si au scandal lozinci de incurajare. 200 de jandarmi si politisti au fost, in permanenta, printre batausi.

Legenda spune ca tinerii care ieseau invingatori aveau privilegiul sa stea pe langa curtile boierilor. De cele mai multe ori aveau grija de mosiile si de averile acestora. De-a lunul anilor, traditia s-a schimbat. Baietii care reuseau sa castige batalia obtineau suprematia in sat pe o perioada de un an si aveau dreptul sa isi aleaga fetele cele mai frumoase din sat pentru a se insura sau a merge la bal.

Cea mai sangeroasa confruntare a mascatilor a avut loc in anul 2011, cand patru persoane au ajuns la spital, iar un tanar a ramas paralizat, dupa ce a fost lovit cu batele in cap si aruncat peste un gard. In anul 2007, politistii au deschis 6 dosare penale si au dat 20 de amenzi pentru lovire si alte violente.

shares