Masa de sărbători, pericol pentru sănătate

Pastele vine cu mese imbelsugate, dar si cu riscul unor excese alimentare care pot afecta sanatatea, mai ales dupa o perioada de post. Dupa saptamani in care organismul s-a obisnuit cu un regim mai simplu, bazat pe legume, trecerea brusca la mancaruri grele poate fi un soc pentru sistemul digestiv.

Friptura de miel, ouale, sarmalele si cozonacul sunt delicioase, dar trebuie consumate cu moderatie si echilibru. Specialistii in domeniul medical, ne recomanda o alimentatie organizata, pentru a ne bucura de aceste zile fara disconfort gastric si fara a ajunge la spital.

“În perioada sărbătorilor pascale, după o alimentație de post în care au lipsit carnea, ouăle, lactatele și peștele, este bine să fim mai atenți și mai moderați în consumul acestor alimente, care acum sunt prezente din abundență sub diferite forme: fripturi, drob, ouă roșii pe care le ciocnim. Este important să le consumăm în cantități moderate și distribuite pe parcursul zilei. Trebuie să evităm aglomerarea tuturor acestor feluri de mâncare la o singură masă. Un exemplu ar fi să începem dimineața cu un ou fiert, o felie de pâine și câteva legume alături. Apoi, este recomandat să păstrăm distanță între mese, fără gustări între ele. La prânz, putem gusta o porție moderată de friptură de miel sau de sarmale care conțin carne, dar ideal ar fi să alegem un singur fel de mâncare consistent și să-l completăm cu zarzavaturi, legume sau salate, care sunt din abundență în acest sezon. Seara este indicat să avem o masă simplă, care să includă un pește mai ușor de digerat sau o porție de lactate cu un conținut mai scăzut de grăsime, însoțită de o garnitură simplă, cum ar fi o mâncărică de legume, un piure de mazăre sau o salată de morcovi” a spus Rada Baltag, nutriționist și dietetician

Pe langa alegerile alimentare, exista si solutii care ne pot ajuta digestia in aceasta perioada de tranzitie.

“O altă sugestie ar fi introducerea temporară a enzimelor digestive, pe care să le folosim în timpul meselor. După o perioadă de alimentație de post, trecerea către un regim omnivor poate provoca temporar un disconfort gastric sau o digestie mai îngreunată, până când sistemul digestiv se readaptează. De asemenea, recomand plimbările și mișcarea, pe cât posibil, mai ales după prânz sau seara, după cină – o promenadă este mereu binevenită. Și să nu uităm de hidratare, care este esențială” a mai adaugat Rada Baltag, nutriționist și dietetician

Moderatia si echilibrul sunt secretele meselor de sarbatori. Iar cu putina organizare, putem sa ne bucuram de gustul traditiilor fara sa ne afectam sanatatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *