Marturia fratelui Alexiei dupa accidentul de la Pascani

eric

Eric, fratele Alexiei a fost primul inger pazitor al adolescentei de 15 ani care si-a pierdut ambele maini in accidentul de la Pascani. Baiatul a avut prezenta de spirit ajutandu-si sora sa iasa din autocar. Tot Eric i-a recuperat mana smulsa.

„Vorbeam cu un prieten foarte bun de-al meu, dupa aia vad ca soferul trage de volan, derapam si se intampla accidentul. Dupa ce mi-am revenit, m-am ridicat si am tipat dupa sora mea foarte agitat. Prima oara nu a raspuns, un minut sau doua. M-am dus in fata, am vazut-o pe colega ei lovita la cap si am vazut-o pe Alexia jos. Prima oara am crezut ca a murit, tipam dupa ajutor sa sun la 112. Am vazut ca se misca, am ridicat-o si am vazut ca nu are o mana. I-am vazut mana la cativa centimetri de noi. Am vazut ca s-a deschis geamul din fata, i-am luat mana, am luat-o si pe ea dupa care am iesit din autobuz. Si aveam nevoie de ajutor pentru ca trebuia sa tina cineva mana. O fata s-a speriat, i-am dat-o unui baiat, m-a ajutat el. Dupa, am vazut ca sora mea nu avea papuci. Ii era frig si i-am dat eu papucii mei. Ambulanta a venit rapid si am dus-o pe sora mea la ambulanta. Prima oara nu o bagau in seama, ca se ocupau de cealalta fata, de colega ei si le-am atrs atentia ca sora mea nu are o mana si atunci au transportat-o intr-o alta ambulanta, ducand-o de urgenta la spital. Am fost in soc, doar tipam, nu puteam sa plang. Cand am aflat vestile bune, m-am luminat la fata si sunt foarte fericit. Cand i-am luat mana nu aveam sperante foarte mari ca medicii vor reusi sa o puna la loc”, a declarat Eric Tudose, fratele Alexiei.

Dupa o operatie maraton, medicii au reusit sa-i replanteze mainile adolescentei din Botosani. Potrivit medicului Sidonia Susanu, starea fetei este foarte buna, ambele maini fiind vascularizate. Cu toate acestea, recuperarea va fi de durata.

„Din experienta echipei medicale a spitalului, recuperarea poate fi si de ani de zile in cazul unei politraume. De la 3-6 luni pana la 1-2 ani. Sunt copii care raman cu sechele pe viata, sunt copii care au nevoie de o recuperare continua, altii de 2 ani pentru a avea un rezultat maximal de la producerea traumatismului. Din fericire, copiii au o putere de vindecare pe care adultul nu o detine. Putem spune ca se intampla adevarate miracole, copii carora li se spune ca mai au 1 la suta sanse sa mearga pe picioarele lor si totusi reusesc sa o faca”, a explicat pentru TeleM, Alina Belu, manager Spitalul de Copii Sf. Maria Iasi.

In astfel de accident cu politrauma, un rol esential il au parintii copilului.

„Noi incercam sa oferim suport mamei sau parintilor, pentru ca ei gestioneaza situatia emotionala astfel incat copilul sa aiba cat mai putin soc sau trauma psihica. Este foarte greu sa explici unui copil ca mainile i-au fost detasate de corp. Si atunci toata lumea actioneaza pozitiv, i se explica ce urmeaza sa i se intample si stabilim cu parintele informatiile pe care le transmit copiilor. Pentru ca, spre surprinderea noastra, adolescenteii au o inteligenta peste medie si isi dau seama daca incepi sa-i minti. Asa ca, adevarul trebuie spus intr-un mod in care sa nu socheze, faptul ca inainte se pregatea de un spectacol si acum se afla pe un pat de spital”, a completat Alina Belu.

Potrivit medicilor, Alexia are sanse de recuperare de 85%, cu ajutorul unui program susținut de kinetoterapie și fizioterapie.