„Marşul Vieţii”, 83 de ani de la Pogromul din Iaşi

„Marşul Vieţii” este un amplu proiect de comemorare a Pogromului de la Iaşi organizat în Cimitirul Evreiesc. Sute de persoane au participat la ceremonie, alaturi de reprezentanti ai autoritatilor locale. Ca în fiecare an, la Iași se comemorează victimele masacrului care a culminat pe 29 iunie 1941 – “duminica aceea” când mii de evrei, bărbați, femei, copii, tineri, vârstnici, au fost scoși din casele lor și uciși pe stradă sau în curtea chesturii de poliție.

Pogromul de la Iași din 27-30 iunie 1941 a fost unul dintre cele mai violente din istoria evreilor din România fiind inițiat de generalul Ion Antonescu, secondat de autoritățile publice locale, împotriva cetățenilor de etnie evreiască din orașul Iași. În conformitate cu datele prezentate de autoritățile române, în cele trei zile au fost uciși 13.266 de evrei.

Josef Wasserman, Rabin: „Acuma vedem in toata lumea ca se intoarce ura impotriva evreilor, oamenii uita de Holocaust. Prin aceste manifestari primarul Iasului spune locuitorului Romaniei si mesaj la tot Israelul: ‘Noi v-am cinstit, va cinstesc si va vom cinsti. Noi toti suntem obligati sa tinem memoria victimelor din Pogrom si cum putem noi garanta ca relatiile sa fie mai bune prin construirea de noi proiecte„.

Tot in semn de recunostinta, in Tatarasi va fi amenajat unul dintre cele mai mari parcuri din Iasi.

Mihai Chirica, Primar Mun. Iasi:In zona Ciurchi este un fost cimitir evreiesc care a fost desfiintat de pe vremea Maresalului Antonescu si care va deveni un parc, despre care am mai vorbit de aproape 6 hectare, unul dintre cele mai mari parcuri din Iasi si care va avea si o zona de comemorare a comunitatii evreilor care de 500-600 de ani au stat alaturi de noi pe aceste meleaguri”.

În perioada 28 iunie – 6 iulie 1941, pe străzile Iaşiului, în curtea fostei Chesturi de Poliţie şi în aşa-numitele „trenuri ale morţii” Iaşi – Călăraşi şi Iaşi – Podu Iloaiei, care au ajuns la Târgu Frumos şi Podu Iloaiei, mii de evrei au fost asasinaţi din ordinul guvernului condus de Ion Antonescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *