Marius Bodea : Valul 5, triumful incompetenței guvernamentale

marius bodea

Senatorul USR PLUS de Iași Marius Bodea transmite că valul 5 este rezultatul getionării ineficiente a pandemiei de Covid.

„Urmăresc zilnic actualitatea românească și deciziile politice care sunt adoptate la nivelul Guvernului și Parlamentului, dar chiar și mie îmi este greu să vă spun pe de rost care sunt măsurile în vigoare în acest moment în România pentru limitarea valului 5. 

Bine, nici nu sunt prea multe, pentru că nici Guvernul, nici ministrul Sănătății Alexandru Rafila, nici parlamentarii PNL, PSD, UDMR nu au avut suficient curaj să impună, printr-un act normativ constituțional, un document care în restul Uniunii Europene este folosit încă din vara anului trecut, respectiv certificatul verde care să ateste vaccinarea sau trecerea prin boală. 

Dar chiar și în cazul restricțiilor care se aplică deja, e foarte greu pentru un cetățean simplu să țină pasul cu nehotărârea și multiplele răzgândiri ale actualei coaliții de guvernare PNL-PSD-UDMR. 

Ba se introduce obligatoriu mască de protecție FFP2, ba nu se mai introduce. Când trebuie purtată doar în spațiile aglomerate, când pe toată strada? Școlile se închid ori prea devreme și fără nici un calcul de oportunitate sau de efect, cum a fost cazul anul trecut cu acea vacanță introdusă din burtă, ba se deschid înainte de termen, chiar la început de val 5, cum s-a întâmplat cu reluarea cursurilor anul acesta încă de la 3 ianuarie. 

Testele de salivă pentru elevi sunt când obligatorii, când nu se mai găsesc, pentru că autoritățile nu au fost în stare să organizeze o licitație corectă și coerentă. 

Nu mai zic de nefericitele și celebrele, de acum, „am învins pandemia” și „vaccinarea este un succes”, urmate de 20.000 de morți în valul 4, pentru că mizele politice au fost mai importante decât viețile oamenilor. 

Căci la asta asistăm de mai bine de un an deja. La un ping pong exclusiv politic cu măsuri, în care specialiștii sunt ignorați, în timp ce românii își pierd viața din cauza coronavirusului.  Doctorii lansează avertismente peste avertismente, în timp ce Guvernul și parlamentarii PNL, PSD și UDMR încă discută de ce măciulia de la chibrit e într-o parte și nu în cealaltă. 

Cât privește comunicare oficială, ce ar mai putea fi de spus? Nu există nici aici o coerență, nu se transmite clar, pe înțelesul tuturor, ce se decide. Primim doar mesaje seci, militarizate, în care pare că de fiecare dată suntem certați, și numere de hotărâri și de ordonanțe care nu interesează pe nimeni. 

Nu vreau să fiu greșit înțeles. Sunt de acord că restricțiile pentru limitarea valului 5 sunt, alături de vaccinarea anti COVID-19, singurele căi prin care pot fi salvate vieți. Dar acest lucru nu poate fi realizat cu adevărat decât dacă măsurile sunt coerente.

Din păcate, în continuare singurii cu adevărat responsabili pentru sănătatea noastră suntem doar noi. De multe ori, da, suntem pe cont propriu. Coaliția PNL PSD UDMR are ale preocupări decât viața românilor”, a transmis Marius Bodea.