Marius Bodea: „TVR – Reformare sau desființare și reînființare?”

marius bodea

„Monstruozitatea de Revelion de la TVR este doar un ultim și vizibil episod recent privind nenorocirile care se petrec în instituție la adăpostul „serviciului public“. Dacă vrem să fim cinstiți cu noi și cu românii, singura soluție care mai există pentru Societatea Română de Televiziune este desființarea sa, așa cum există astăzi, prin lege, și înființarea prin altă lege a unei adevărate televiziuni publice. Revelionul Vacanța Mare este vârful aisbergului.

Curtea de Coturi a arătat în nenumărate rapoarte că din TVR s-a furat ca din codru. Toate regimurile politice de până azi s-au folosit de instituție pentru a-și îndestula clientela, pentru a împărți posturi și pentru a continua raptul orchestrat de orice guvernare de stânga/dreapta din ultimii 30 de ani. 

Ca să schimbăm actuala conducere cu o alta, apropiată de noua guvernare, înseamnă să cauționăm tot ce s-a întâmplat până acum la TVR, inclusiv regimul Dragnea, în timpul căruia „serviciul public“ a devenit „serviciu bugetar“, prin desființarea taxei radio-tv. 

Între public și TVR nu există astăzi nici un contract, iar șefii TVR, numiți politic, răspund în realitate doar în fața politicienilor, nicidecum a cetățenilor. A înființa o nouă televiziune publică, printr-o nouă lege, garantând depolitizarea și accesul în orice funcție pe bază de merit, iar nu de pile – abia așa ar arăta o reformă reală a TVR. Una care începe tăind răul de la rădăcină. 

Poate părea dură abordarea. Dar nu putem face la infinit lucrurile la fel și să sperăm că vom obține alte rezultate decât cele din prezent“.