Marius Bodea: „Stop numirii politice a directorilor de școală!”

Marius_Bodea
Inspectoratul Școlar Județean să prelungească actualele mandate ale directorilor până la organizarea unor concursuri care să asigure depolitizarea funcției de manager școlar!​
Politizarea educației, până la nivelul directorilor de școală, reprezintă o vulnerabilitate a învățământului preuniversitar, iar practica numirilor în funcție pe bază de carnet de partid sau afinități cu partidele aflate la guvernare trebuie să înceteze! Profesionalizarea funcției de manager de școală/liceul nu se va putea produce fără înlăturarea imixtiunii politicului în viața școlii. Este punct central al capitolului „Educație“ atât în Programul de Guvernare al Alianței USR PLUS, dar care a fost asumat la nivelul tuturor partenerilor din coaliția de guvernare, în scris. 

Mâine, 9 ianuarie, expiră 70% dintre mandatele directorilor de școală în România, iar semnalele pe care le-am primit la nivelul grupului senatorilor USR PLUS indică faptul că a început o sarabandă de numiri la nivelul inspectoratelor școlare județene. Poziția noastră este simplă: legea permite prelungirea actualelor mandate cu încă 12 luni, timp suficient pentru a putea implementa măsurile de reformă asumate de Guvern. Mesajul este simplu către conducerea Inspectoratelor Școlare, iar eu o adresez în mod direct Inspectoratului Școlar Județean Iași: STOP procesului de numiri arbitrare, de „permutări“ pe ultima sută de metri!

În sinteză, vorbim despre profesionalizarea managementului școlar prin organizare de concursuri transparente și separarea funcției de manager de cea didactică. Concret, ne-am asumat la nivelul coaliției faptul că profesorii care vor câștiga funcții de director vor avea postul didactic rezervat pe durata exercitării mandatului, dar vor trebui să aleagă între management și catedră. Autonomia și depolitizarea școlii sunt două elemente centrale care vor guverna și procesul de recrutare și selecție a managerului școlar, ce va fi realizat in parteneriat cu consiliul de administrație al unității.

Colegii mei Ștefan Pălărie, Silvia Dinică și Anbrozie Irineu Darău au transmis deja în mod oficial tuturor inspectoratelor școlare județene solicitarea de a transmite Senatului României lista unităților școlare pentru care s-a decis schimbarea conducerii, lista nominală a persoanelor numite și înlocuite, copii după procesele verbale ale ședințelor Consiliilor de Administrație ale Inspectoratelor Școlare Județene în care s-au luat deciziile de modificare a conducerilor unităților școlare, precum și motivările scrise pentru fiecare schimbare.

Suntem în mijlocul unui an școlar cu totul excepțional, în mijlocul unei crize sanitare fără precedent cauzate de pandemie. Nu ne permitem acum să mai facem jocuri cu substrat politic în locul reformelor esențiale. Prin urmare, noi, senatorii USR PLUS, avertizăm actualii conducători ai inspectoratelor școlare județene să nu mai facă numiri care nu țin cont de criteriul depolitizării școlilor, asumat în scris de toate partidele din coaliția de guvernare!