Marius Bodea, senator USR PLUS: „Mai multă putere la nivel local – un principiu corect, dar periculos până când nu vor dispărea baronii locali!”

marius bodea
Senatorul USR PLUS Marius Bodea apreciază mesajul dat de Președintele Klaus Iohannis (la aniversarea a 162 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească), conform căruia a venit vremea să depășim centralismul administrativ. Totuși, senatorul Marius Bodea remarcă faptul că, deși Președintele are foarte mare dreptate, simpla menționare a acestor principii într-o declarație aniversară nu schimbă realitățile politice din țară.
Președintele a cerut delegarea mai multor sarcini către administrațiile locale, care cunosc mai bine nevoile cetățenilor și pot rezolva problemele din regiunile defavorizate ale României și a militat pentru depolitizarea instituțiilor, „o practică toxică și de notorietate în societatea noastră”, care „nu poate să ne ofere nimic bun în viitor, soluția fiind să lăsăm meritocrația să iasă la suprafață”.

Marius Bodea: „Modernizarea României nu poate avea loc fără aceste principii care sunt, până la urmă, de bun simț. Problema nu stă în principiile enunțate de domnul președinte, ci de ceea ce vedem în teren.

«Baronul local» nu a fost și nu este o excepție în viața noastră politică. Descentralizarea, câtă s-a făcut, a însemnat, în multe cazuri predarea județelor către politicieni stăpâni, care nu au lăsat hățurile din mână decât foarte greu, după decenii întregi și e de ajuns să îi amintim pe Marian Oprișan sau pe Liviu Dragnea.

Uneori cei vechi sunt înlocuiți de alții noi, numai că meritocrația nu e încă un scop pentru toate partidele românești, iar domnul președinte Iohannis va găsi suficiente exemple de candidați problematici (ca să folosesc un eufemism) în partidul din care provine.

USR PLUS a arătat în alegerile locale de anul trecut că își asumă integral acest deziderat și a propus candidați competenți, care au și câștigat alegerile în mari orașe românești”.

Senatorul oferă și câteva exemple concrete de politicieni susținuți în continuare de liberali, deși au toate caracteristicile unor „baroni locali” și nu corespund cu principiile enunțate de Klaus Iohannis.

Marius Bodea: „În contrapartidă, PNL l-a susținut la Primăria Iași pe primarul ex-pesedist Mihai Chirica, oferindu-i drept cadou un nou mandat. Dar contra-exemplul cel mai bun este poate cel al președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe. Urmărit penal de către DNA pentru luare de mită, refuză să își dea demisia din funcția publică și din funcția de partid. Aceasta deși chiar președintele României, chiar domnul Klaus Iohannis, i-a sugerat că ar fi bine să o facă. 

Presa a relatat din vreme, înainte să își fi depus candidatura la șefia CJ Iași, despre averea sa uriașă, în condițiile în care Costel Alexe are sub 40 de ani. Mai mult, a racolat cei mai mulți primari PSD dintre toți liderii liberali, indiferent la concepte dragi domnului președinte, precum meritocrația sau depolitizarea, care-i sunt complet străine.

Costel Alexe este astăzi deja un baronaș și are toate șansele să devină un veritabil baron local, cu toate apucăturile aferente. Atunci îi dăm și mai multă putere, prin descentralizare?”

Senatorul USR PLUS amintește de exemplele de bună practică administrativă precum Ilie Bolojan sau Emil Boc. Dar schimbarea de mentalitate se face greu și aceste puține reușite arată că trebuie acționat în continuare pentru a promova oameni competenți și cinstiți în politică.

Marius Bodea: „Dar cum rezolvăm bilele de tablă neagră precum Costel Alexe? Sunt pentru descentralizare, dar să fie una reală, în care principiile enunțate de domnul Klaus Iohannis să fie aplicate fără compromisuri”.