Marius Bodea propune construirea a 4 scoli noi in Iasi: “În Iași nu s-a construit nicio școală nouă din bani publici în ultimii 30 de ani!”

Senatorul USR Marius Bodea propune construirea de la zero a patru școli noi în Iași, în patru zone diferite ale orașului, pentru a suplini nevoia acută de săli de clasă în învățământul gimnazial și liceal din Iași și eliminarea, astfel, a învățământului de după-amiază în ciclul preuniversitar, cu efecte directe asupra eliminării blocajelor majore de trafic din oraș la orele de vârf, precum și diminuarea considerabilă a poluării (traficul fiind principala sursă).

Acest nou proiect prezentat de parlamentarul ieșean, “Școli aproape de casă. Fără elevi de rangul 2!”, îl completează pe cel prezentat în urmă cu un an, și care propunea construirea a trei mari hub-uri școlare în capetele de oraș (zona Uricani, Copou/Aleea Sadoveanu și Bucium).

“Dincolo de perdeaua groasă de propagandă a actualei administrații ieșene, avem o radiografie catastrofală a infrastructurii școlare din Iași. În 60% dintre școlile generale din Iași, adică în 14 din 24, elevii învață în două schimburi. În cinci licee teoretice din Iași, extrem de aglomerate, elevii învață, de asemenea, și după-amiază. În Iași nu s-a construit nicio școală nouă din bani publici în ultimii 30 de ani! Avem în acest moment, din datele oficiale, minimum 7.000 de elevi din Iași care învață după-amiaza, iar deficitul este de cel puțin 200 de săli de clasă. Nimeni nu vorbește despre această realitate dură!”, afirmă Marius Bodea.

Senatorul USR atrage atenția asupra faptului că psihologii au demonstrat, prin studii, că randamentul elevilor care învață după-amiaza este mai redus decât al celor care urmează cursuri în primul schimb, dimineața. Psihicul acestor copii este afectat în timp: nu au timp liber, nu au timp pentru activități recreative, sunt izolați. Acești elevi sunt condamnați la o copilărie nefericită. În plus, mai atrage atenția Marius Bodea, “principala cauză a blocajelor din trafic este dusul copiilor la școală din suburbii și cartiere spre zona centrală, motivul fiind unul singur: nu avem suficiente săli de clasă pentru acești elevi. Părinții îi cară ore întregi cu mașinile pentru că acești copii nu au unde să învețe”.

“Ce concluzie tragem având aceste realități în față? Propunerea noastră este o schimbare radicală. Urgența nr. 1 a Iașului este construirea de școli noi în cartiere! Am prezentat anul trecut, împreună cu colegii din USR, planul nostru: crearea a trei mari campusuri educaționale în capetele de oraș, după modelul american, dar și al țărilor din vestul Europei, pentru a satisface nevoia de noi spații de învățământ pentru cei 120.000 de ieșeni care locuiesc în suburbii. Am spus că vom construi un hub educațional, cu toate ciclurile de învățământ, în zona Șes Bahlui-Uricani, și că vom extinde și moderniza Școala Veronica Micle din Bucium și Școala Normală din Aleea Sadoveanu.

Acum extindem acest plan răspunzând unei urgențe majore: pe lângă cele trei hub-uri amintite, USR își asumă, odată cu câștigarea Primăriei, construirea de la zero a patru școli noi, în patru mari cartiere ale Iașului, cu alocări de clase preponderent pentru ciclurile gimnazial și liceal acolo unde există și seria de după-amiază“, anunță senatorul USR Marius Bodea.

Parlamentarul ieșean susține construirea unor școli noi, dar care să includă și spații pentru grădiniță și creșă, precum și săli de spor și terenuri multifuncționale în capăt Dacia (acoperind necesarul pentru locuitorii din Dacia, Alexandru cel Bun, Mircea cel Bătrân), zona Doi Băieți (la intersecția cu bulevardele Chimiei și Aurel Vlaicu, care vor acoperi necesarul pentru Tătărași Nord și Sud, Aviației, Moara de Vânt, Metalurgie), fosta uzină Nicolina (pentru a acoperi cartierele Nicolina, CUG, Bularga, Podu Roș, Cantemir), precum și Depou-Țigarete (va deservi zona Păcurari-Canta).

“Fiecare școală va însemna un surplus de 1.000 de elevi care vor beneficia de spații noi în care să învețe în ciclul de dimineață. Fiecare nouă unitate va oferi locuri la grădiniță pentru 350 de copii și câte 100 de locuri la creșă.

Cele 4.000 de locuri nou-create pentru elevi vor completa noile hub-uri școlare din Șes Bahlui, Bucium și Copou, care vor putea găzdui în total 6.000 de elevi. Vom avea practic un excedent la cererea actuală, dar care va acoperi dezvoltarea dinamică în următorii 20 de ani“, afirmă Marius Bodea.

În privința surselor de finanțare identificate, Marius Bodea precizează că acestea vor proveni atât fonduri din bugetul local al Municipiului Iași, din cele guvernamentale, dar și europene.

“Vom obține fonduri din stoparea risipei la bugetul local. Anul acesta s-au cheltuit 50 milioane de euro pentru cărbune, care nici măcar nu a fost folosit. Din Primărie dispar zeci de milioane de euro cu o schemă supradimensionată (sunt 53 de familii întregi angajate în aparatul executivului ieșean), cu proiecte neimportante, cu evenimente publice fără impact, cu cheltuieli mărunte netransparente. Am calculat cu ceva timp în urmă în detaliu și, în baza informațiilor la care am avut acces, a reieșit o risipă de cel puțin 20 milioane euro anual! Dar școlile noi vor beneficia și de sprijin guvernamental, fiind un proiect strategic al Iașului. Toate clădirile vor fi verzi, vor avea panouri fotovoltaice, pompe de căldură, eficiență energetică și vom accesa bani europeni pe această linie, așa cum au făcut și alte orașe din țară care au construit școli de la zero cu fonduri UE“.

Angajamentul senatorului Marius Bodea, ca viitor primar al Iașului, în numele USR, este acesta: realizarea a două școli noi în patru ani (termen: 2028), trei hub-uri educaționale în primii patru ani: unul de la zero, în Șes Bahlui, alte două modernizate și extinse (Școala Normală și Șes Bahlui), și alte două școli noi în următorii patru ani. “Acestea privesc dezvoltarea dinamică a Iașului pe termen lung! În 8 ani vom avea șapte mari unități școlare, cu peste 10.000 de locuri disponibile. Ținta este ca în 2028 să terminăm cinci școli din cele șapte și în Iași să nu se mai învețe în două schimburi.

Acesta este un plan concret, un plan pe care Iașul și-l permitea și până acum, dar nu a avut cine să-l facă!

Dezideratul meu este ca în Iași, în secolul XXI, niciun copil să nu mai învețe după-amiaza. Iașul trebuie să fie un oraș care oferă în primul rând o copilărie fericită, iar învățământul în două schimburi trebuie să dispară“, încheie senatorul USR Marius Bodea. (Comunicat de presa)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *