Marius Bodea: Propaganda putinistă și idioții utili din România

mail

Senatorul USR Marius Bodea atrage atenția asupra propagandei putiniste care circulă în spațiul public românesc referitoare la ajutoarele pe care România le oferă refugiaților din Ucraina.

„«De ce îi ajutăm pe ucraineni și nu pe copiii săraci?», «Ucraina a provocat Rusia, când a vrut în NATO!», «Nu e treaba noastră, noi trebuie să rămânem neutri!», «Putin are dreptate, e teritoriu rusesc, doar ia ce i se cuvine!», «Zelenski e vinovat pentru că nu s-a predat din prima!», «Să-i lăsăm pe ruși să facă ce vor, ca să fie pace!». 

Acestea sunt doar câteva dintre liniile propagandei putiniste care circulă în spațiul public românesc. Evident, toate sunt false. Sunt mulți români care îi ajută pe alți români săraci. Sprijinul dat refugiaților ucraineni, oameni care fug de bombe și care au pierdut tot, este uman, firesc și nu trebuie oprit, indiferent de atacurile aberante ale celor care cred altfel. 

România nu poate și nu trebuie să fie un stat neutru. În primul rând, pentru că este parte a NATO și și-a asumat o serie de angajamente, inclusiv militare, pe care are obligația să le respecte. În plus, ceea ce se întâmplă în Ucraina ne privește și pe noi, pentru că ucrainenii luptă și pentru libertatea noastră, dar și pentru independența și libertatea fraților noștri din Moldova. Este războiul a două lumi – una liberă și alta dictatorială. Tu din care ai vrea să faci parte?

Ucraina nu este teritoriu rusesc. Este un stat independent, care are dreptul să-și decidă singur viitorul: dacă vrea într-o alianță care-i garantează securitatea, cum e NATO, atunci trebuie să aibă libertatea de opta astfel. Putin încalcă dreptul internațional atunci când intră într-un stat vecin cu armata pentru a-i bloca dezvoltarea. Ucraina nu e teritoriu rusesc, dar în final nici măcar nu e vorba despre etnie ori despre istorie, ci despre prezent și viitor. Ucrainenii sunt singurii care pot decide ce sunt. 

Când țara pe care o conduci este atacată militar de un stat vecin, îți este imposibil, ca președinte, să nu lupți să o aperi, fără să fii acuzat de trădare și fără să cazi, pe veci, în dizgrație. Nimeni nu vrea război, războiul este cea mai sinistră dintre activitățile umane. Dar Ucraina nu este un stat agresor, este o victimă. Nu poți să îi ceri victimei să tacă din gură când este agresată. E de neconceput acest lucru. 

De asemenea, cu toții ne dorim pace. Dar pacea nu poate fi obținută când un dictator se apucă să ucidă copii și pe părinții lor, când distruge orașe, fără nici un discernământ. Nu ai cum să negociezi cu un criminal, dar Vladimir Putin este un ucigaș cu sânge rece. Un ucigaș al celor pe care pretinde că vrea să îi salveze. Iată, în plus, cum realitatea dezvăluie propaganda: cele mai mari lupte se dau în acest moment în teritoriile cu cei mai mulți etnici ruși. Putin își ucide poporul, deși pretextul războiul său infam a fost că vrea să îi apere. 

Propaganda este la fel de ticăloasă precum războiul. Pentru că spală minți, pentru că schimbă adevărul și pentru că este parte a crimei. Am scris toate acestea aici tocmai pentru a demonta minciunile spuse de la Moscova”, a transmis Mariud Bodea.