Marius Bodea (PNL): „Ieșenii trebuie consultați prin referendum cu privire la măsurile anunțate de Primărie pentru combaterea poluării!”

foto_Marius_Bodea-800x445

Primăria Iași încearcă, la două zile după ce „a aruncat bomba“ privind interzicerea imediată a circulației mașinilor cu normă de poluare Euro 3 și sub Euro 3 (iar peste doar patru ani chiar și Euro 5), să amețească opinia publică și să nege evidența. Fără să fie întrebați de nimeni, reprezentanții Primăriei (prin Biroul de Presă, atașând inclusiv Proiectul deja scris de Hotărâre de Consiliu Local), au anunțat în mod clar ceea ce au de gând să pună în operă, fără nici un fel de consultare a opiniei publice. Reacțiile firești și vehemente împotrivă ale cetățenilor Iașului l-au speriat pe primarul Chirica, care acum încearcă în mod penibil să transmită că s-a răzgândit. Întâi lovești în moalele capului o comunitate întreagă, iar apoi îi spui că a fost doar o glumă!

Îi invit pe toți ieșeanii să înțeleagă că ultimii patru ani ai actualei administrații au însemnat, de fapt, trecerea orașului Iași de la un nivel de poluare mediu la statutul de cel mai poluat oraș din România. Așa cum am mai declarat, măsuri hei-rup-iste de tipul „interzicem de mâine“, fără o alternativă oferită de municipalitate celor care au nevoie să se deplaseze – adică piste pentru biciclete, pasarele pietonale, transport public predictibil – nu înseamnă decât să fii total decuplat de realitate!

Trebuie să vedem limpede punctul în care se află administrația ieșeană: nici o măsură pe care o ia nu vine împreună cu o dezbatere publică! Pentru combaterea poluării nu este suficient să interzici ieșenilor care au mașini cu norme de poluare redusă să circule pe drumurile din Iași. Iașul este cel mai poluat oraș din România și pentru că s-a construit haotic în ultimii ani, fără respectarea obligației constructorilor de a avea minimum doi metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare apartament construit.

Continui să spun că trebuie consultați specialiștii în mediu, trebuie ajuns la un consens privind măsurile de combatere a poluării pe termen scurt, mediu și lung! Nu poți începe direct cu interdicții care nu au mai fost implementate de nici un oraș din România sau din Europa… Asemenea măsuri drastice sunt pur propagandistice și înseamnă pasarea problemei dinspre administrație spre populație!

PNL nu va cădea în capcana Primăriei Iași, deoarece noi, liberalii, am prezentat de fiecare dată cu măsuri concrete și realizabile de combatere a poluării și le tot prezentăm de patru ani de zile neîncetat! Credem că demersul firesc în acest moment, odată lansată această temă în spațiul public, este chiar convocarea unui referendum de consultare ieșenilor în privința măsurilor anunțate de către primar.

Marius Bodea
Deputat PNL
Președinte PNL Municipiul Iași