Marius Bodea: Nu este normal ca în România să fie suficient să îl înjuri pe Dragnea sau orice alt impostor ca să fii iertat de incompetența și propria impostura.

foto_Marius_Bodea

“Dezvăluirile de presă privind impostura flagrantă a Primarului de Iași, domnul Chirica, care are „șansa” uriașă de a avea un unchi, fără nicio anvergură antreprenorială, doar simplu cetațean, în rolul „mătușii Tamara”, donator de sume uriașe cu care Chirica și-a cumpărat imobile, a unui frate cu venit minim pe economie, simplu salariat la o societate de stat, dar proprietar de firmă și multiple imobile de sute de mii de euro în care locuiește domnul Chirica, ne arată adevărata ipocrizie a ceea ce se întamplă astăzi în orașul unde acum 100 de ani s-a scris istoria României Mari.

Sărăcia nu este o virtute și nu despre judecata avuției unui om gospodar este vorba, ci despre un lung șir de falsuri în documente, de false donații, de contracte de achiziții imobile mistificate, de proprietăți cumpărate prin interpuși, de firme paravan trecute pe rude, firme fără niciun salariat dar care achiziționează proprietăți, devenind evidentă spălarea de bani. Este vorba de impostura de a avea proprietăți dar de a sta cu „chirie” în casa ce aparține societății „Tel Drum de Iași”, ce în toți anii cu Chirica la conducerea Primariei Iași a câștigat peste 80% din sumele publice din licitații.

Și toate acestea făcute de „speranța națională”, primarul „fresh” de Iași, un om sărac dacă ar fi să adunăm declarațiile de avere din cei 20 de ani de funcții în Primăria Iași.

Nu este normal ca în România să fie suficient să îl înjuri pe Dragnea, sau orice alt impostor, ca să fii iertat de incompetență și propria impostură și întregi categorii socio-profesionale de la care avem pretenții să fie amorțite de circ și petarde.

Nu poate fi un cec în alb exclusiv disidența față de stăpânul ce te-a pus în funcție, Domnul Dragnea, chiar de am accepta că nu este una falsă, pentru a consuma un mandat de primar, fără să faci nimic concret pentru comunitatea ce te-a ales.

Ori la Iași, centrul de comandă al unei întregi zone, nu se întâmplă în realitate nimic aducător de plus-valoare. Depășind perdeaua de fum gros, fardurile celor ce conduc Iașul, aparatul uriaș de propagandă personală al primarului, plătit integral din bani publici, aici  nu există absolut nicio investiție mare, nu există fonduri europene atrase, infrastructura spitalicească și de învățământ este la pământ (30 % dintre elevi învață în unități de învățământ fără autorizație de securitate la incendiu), lipsesc parcurile industriale, orașul este în cele 3 cele mai poluate orașe din România, traficul a ajuns mai rău ca în București, blocuri de neam prost sunt construite ilegal peste monumente din patrimoniul național, nu există nicio soluție pentru parcări, stadionul comunist și sala de sport orășenească cu peste 45 de ani vechime fiind în continuare reperele cotidiene.

Care este atunci câștigul real al celui mai mare municipiu reședință din România, după București? Că un hoț îl injură zilnic pe un alt hoț, mai mare ca el?  Așa, și? Mai primim în Iași și pâine în afară de circ? Degeaba peste ani va cerceta cineva și hoțiile evidente de la Iași, va fi fost prea târziu.

În lipsa unei coerențe administrative centrale, șansa comunităților de a nu sucomba este tocmai administrația locală, primarii harnici care reușesc să dezvolte orașele ori comunele independent de incompetența centrală. Ori asta sigur nu se întamplă la Iași, rămânem aici agățați de șansa minusculă a dezvoltării unor domenii economice de nișă, cum este IT-ul, care se dezvoltă independent de tot ce face sau nu face administrația locală ieșeană. Mult prea puțin.”