Marius Bodea: Iașul, codaș la turism

foto_Marius_Bodea

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, deputatul Marius Bodea a prezentat  situația Aeroportului Iași care, în prima jumătate a anului 2018, a înregistrat o scădere cu 7.9% a numărului de pasageri pe ruta Iași-București.

Deputatul liberal a subliniat ca este un semnal negativ iar procentul este egal cu un cutremur urias.

”De peste un an jumătate, AeroportulIașiesteînregres. O scădere atât de brutală a numărului de pasageri pe rutele interne înseamnă un șoc, un cutremur în lumea aviației. Și nu doarpentru Aeroportul Iași, ci și pentruoraș. Este un semnalnegativ, pentru că, în cea mai mare parte, acești pasageri sunt în vizită de business/turismsau pe zona academică. În lumea aviației un asemeneaprocentesteegal cu un cutremururiaș”,  a spus Marius Bodea.

Parlamentarul iesean a corelat scăderea cu 7.9% a numărului de pasageri pe rutaIași – București cu datele furnizate de Institutul pentru Statistică (INS) care prezintă o scădere a numărului de turiști în Iași.

”Această scădere a traficului intern de pasageri trebuie corelatăcu scăderea numărului de turiști și de înnoptări în Iași. În luna iunie 2018, comparativ cu aceeași lună a anului 2017, sosirile în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au înregistrat o diminuare cu 1.5%, iar înnoptările cu 3.2%. Într-o perioadă în care toate orașele mari din această țarăîși cresc numărul de turiști, la noi se întâmplă taman invers! Să vă dau câteva cifre: în Cluj, în primele 5 luni ale anului, numărul de turiști în 2018 a crescut cu 9.9%. În Oradea, în primele 5 luni ale anului, numărul de turiști a crescut cu 17.5%. În Brașov a fost creștere cu 4.3%, iar în Suceava a fost creștere cu 7.4%”, a spus Bodea.

Bodea a tras si un semnal de alarmă:  în Anul Centenarului, când se cheltuie milioane de euro din bani publici pe tot felul de evenimente și acțiuni, Iașul să sufere o scădere a numărului de turiști.

”Este absolut o catastrofă ca în an Centenar, când se cheltuie milioane de euro în Iași pe tot felul de evenimente, care tocmai au rolul de a potența turismul, atractivitatea Iasului, vizitarea Iașului ca simbol național al Marii Uniri, să ai scadere la acest capitol. Nu putem concluziona decât că tot acest efort financiar si logistic de an centenar este anulat complet de scăderea atractivității generale a Iașului. Scăderea traficului intern se traduce prin scăderea atractivității economice a Iașului. Poate să ne explice pe hârtie inginerul Chirica cu 1000 de carioci în mâna că nu am dreptate, asta scrie in orice manual de business, traficul aviatic intern este barometrul atractivității economice a unui oraș. Însă vina nu îi aparține lui Chirica exclusiv. Îi aparține și președintelui PSD din fruntea Consiliului Județean Iașiîn egală măsură. El avea șansa să foloseascăAeroportul ca un catalizator al afacerilor în Iași, așa cum se face oriunde în lume”, a mai spus Marius Bodea, deputat PNL Iași.

 

Va reamintim ca toate datele statistice privind Iasul turistic prezentate astazi de liberalul iesean sunt furnizate de Institutul  National pentru Statistică.