Marius Bodea: Gata cu amestecul politicului in sistemul de ordine publica

Marius Bodea

Mutările PNL înainte de alegeri

In urma cazului infiorator de la Caracal , urmat de cel de la Galati, deputatul PNL Marius Bodea va inainta o propunere legislativa Parlamentului, cu privire la imputernicirile acordate institutiilor din domeniul sigurantei si ordinii publice.

„Crimele care au zguduit Romania in aceasta perioada ne arata de fapt un lucru mult mai grav si anume ca sistemul de siguranta si ordine publica a Romaniei sufera extrem, extrem de mult. Daca ne gandim la ceea ce s-a intamplat in ultimii ani in sistemul Ministerului Afacerilor Interne, vom constata ca cei care conduc astazi Romania au folosit in mod excesiv imputernicirea pe functii de conducere, in paralel cu acea anomalie de la nivelul anului 2017, cand se ajunsese ca veniturile din pensii, ale celor care lucrau in sistemul de siguranta si ordine publica sa fie mai mari decat veniturile lor daca erau lucratori activi.”, a declarat Marius Bodea, deputat PNL Iasi.

Aceasta interdependenta intre politic si cei numiti la comanda este alimentata de abuzul folosirii imputernicirilor pe posturi, ocolindu-se varianta de selectie, prin concurs.

„Avem exemple concrete si anume ca astazi cand vorbim la nivelul Politiie Romane, un sfert din Inspectoratele de Politie Judetene din tara au conduceri interimare, ceea ce este de neacceptat. La nivelul anului trecut in Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane, la nivel de conducere centrala toate functiile de conducere erau interimare cu imputernicire, o metoda uzitata abuziv astazi.”, a completat deputatul. 

In acest context, deputatul PNL Marius Bodea solicita ca toate imputernicirile pe functii sa fie stopate, iar posturile sa fie ocupate prin concurs:  „45 Am venit cu un proiect de hotarare prin care, aceste imputerniciri pe functii sa fie limitate si sa existe doar ca si caz exceptional, maxim 30 de zile timp in care instituiile trebuie sa organizeze concurs, iar cei care ajung pe functie sa faca dovada atat a stiintei cat si a competentei probitatii morale si a tuturor conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca cu astfel de functie.”