Marius Bodea: „Economia orașului trebuie repornită! Trei măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri ieșean!”

foto_Marius_Bodea

Ultimele jocuri politice

Deputatul Marius Bodea propune trei măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri ieșean puternic afectat de pandemia de COVID-19. Concret, acesta propune ca Primăria Iași să achiziționeze măști de protecție și aparate de măsurare a temperaturii pentru companiile cu un număr de peste 20 de angajați.

La Oradea, primarul Bolojan a achiziționat măști de protecție direct din China, cu 1,75 lei, fără intermediari. Prin cumpărare directă, de la furnizorii din țară, alte instituții au plătit între 3 și 6,4 lei. De la bugetul local, prin societățile subordonate Consiliului Local, putem achiziționa 1.000.000 de măști chirurgicale pe care să le oferim la prețul de achiziție companiilor din Iași cu peste 20 angajați. Fiecare companie e interesată să creeze un mediu de lucru sigur pentru salariații săi și să își continue activitatea productivă. Totodată, pentru a proteja angajaţii şi pentru a identifica foarte rapid persoanele febrile, toate companiile sau instituţiile publice care au peste 20 de angajaţi, deci cu un potenţial de răspândire mai mare, trebuie să fie sprijinite să asigure trierea personalului, la intrarea în schimburi, cu aparate de măsurare a temperaturii cu infraroşu, cu citire de la distanţă. Astfel, vom putea identifica rapid persoanele infectate, care vor fi trimise acasă. Aceste scannere de măsurat temperatura pot fi achiziționate de Primărie, într-un pachet mai mare, direct de la furnizori, și distribuite companiilor”, a declarat Marius Bodea.

Totodată, deputatul ieșean propune ca Primăria să emită obligațiuni municipale în valoare de 100 milioane lei pentru sprijinirea mediului de business local grav afectat în această perioadă de criză.

„Mii de companii din Iași au fost puternic afectate de această pandemie. Multe dintre ele nu își mai pot plăti creditele, chiria, nu mai au capital pentru investiții. După ce starea de urgență va înceta, recuperarea economică va fi foarte grea, pentru că vor scădea veniturile oamenilor, se va contracta cererea, iar încasările firmelor vor ajunge pe o pantă descendentă. De aceea, un program local de sprijinire a afacerilor locale este imperios necesar. Putem acorda de la Municipalitate împrumuturi cu dobândă 0, cu scadență de 3-5 ani, pe baza unor planuri de dezvoltare a companiilor ce pot beneficia de acest sprijin, care vor fi analizate de către o comisie apolitică, formată din reprezentanți ai patronatelor, ai mediului universitar, administrativ și ai societății civile”, a mai spus Marius Bodea.