Mărire de salariu pentru angajații CTP Iași

ctp

Azi dimineață, 5 noiembrie, primarul Mihai Chirica, reprezentanții conducerii Companiei de Transport Public (CTP) și ai sindicatelor au purtat negocieri în vederea găsirii unor soluții rezonabile de creștere a veniturilor salariale. În urma analizelor și discuțiilor, toate problemele aflate pe ordinea de zi a ședinței de negociere de către angajații companiei au fost parcurse, unele neavând legătură cu salariile.

Concret, principalele puncte analizate și convenite au vizat:

– posibilitatea creșterii salariilor nete cu o sumă forfetară începând cu luna noiembrie a acestui an;

– simplificarea grilei de salarizare pentru toate secțiile din cadrul CTP;

– păstrarea drepturilor câștigate până acum și prevăzute în contractul colectiv de muncă.

Încă de la început, primarul Mihai Chirica a demonstrat cu documente că nu poate fi acceptată o creștere a salariilor cu 40%, așa cum fusese prima solicitare a sindicatelor, acest lucru putând duce la falimentul direct al CTP. Dacă, în urma analizei capacității de suportabilitate a bugetului aprobat al CTP se demonstrează că acest lucru este posibil și după obligarea conducerii CTP de eliminare a costurilor inutile, de simplificare a procedurilor și de creștere a productivității muncii, atunci se poate realiza o creștere etapizată a salariului net, astfel:

– de la 1 noiembrie 2021, câștigul salarial va fi mai mare cu 150 de lei net;

– în prima parte a anului viitor, după aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al CTP Iași, dar nu mai târziu de 1 aprilie 2022, câștigul salarial va crește cu încă 150 de lei net;

– de la 1 octombrie 2022, câștigul salarial va fi majorat, din nou, cu 200 de lei net.

Este de menționat că, față de aceste creșteri ale veniturilor nete de care vor beneficia lunar 1.184 de angajați, vor exista și eforturi financiare provenite din sumele datorate statului și instituțiilor de asigurare, eforturi care trebuie luate în calcul la acordarea acestor beneficii.

Totodată, s-a discutat și despre salariile mici ale angajaților TESA. Situația acestora va fi analizată astfel încât să fie găsite soluții pentru ca veniturile salariale să fie majorate odată cu bugetul CTP pe anul 2022.

De asemenea, grilele de salarizare la nivelul CTP vor fi simplificate, astfel încât să ajungă de la circa 20 – 25 de poziții, diferențiate în funcție de secții, la maxim patru grupe de salarizare, de la debutant până la persoanele aflate în apropierea vârstei de pensionare. Această simplificare a grilei va presupune și o cheltuială salarială suplimentară rezultată din rotunjirea în plus a grilelor de salarizare.

Toate cele stabilite au fost consemnate în procesul verbal al ședinței de negociere, care va fi anexat contractului colectiv de muncă.

„Așa cum am promis, am avut o întâlnire în care am purtat discuții utile și responsabile, cu toate cifrele în față. Prin dialog deschis și rațional, am găsit soluții astfel încât ieșenii să nu mai sufere din pricina unor proteste, iar angajații să se bucure de venituri majorate, în limita posibilităților actuale. Le mulțumesc tuturor partenerilor de dialog pentru înțelepciunea de care au dat dovadă! Ne așteaptă o iarnă grea, dar vom face împreună tot ceea ce ține de noi ca Iașul să rămână unul dintre orașele model în ceea ce privește continuitatea și calitatea serviciilor publice”, a declarat primarul Mihai Chirica.