Marile proiecte de infrastructură ale Moldovei

foto_Vosganian

În urma întrevederilor pe care deputatul de  Iași, Varujan Vosganian, le-a avut în ultimele zile cu premierul Ludovic Orban, precum și cu Florin Cîțu, ministrul finanțelor publice, și Lucian Bode, ministrul Transporturilor, toate proiectele prezentate de deputatul de Iași în lista marilor investiții de infrastructură ale Moldovei se regăsesc în programele de finanțare pentru anul 2020. În cazurile în care fișa de buget nu a fost deschisă sau finanțările au fost insuficiente, Guvernul a acceptat un număr de patru amendamente. Lista acestor finanțări și a amendamentelor acceptate:
 
1.     Reabilitare, în regim de cale ferată rapidă, a tronsonului Ploiești – Bacău – Pașcani – Iași – Suceava , finanțare 90 ml lei fonduri europene nerambursabile (FEN) și 10 ml lei cofinanțare;
2.     Tronson Autostradă Tg. Neamț – Tg. Mureș, alocare 16 ml lei, pentru actualizarea Studiului de fezabilitate (SF);
3.     Tronson Autostradă Tg. Neamț – Ungheni, se va renunța la procedura Parteneriatului Public Privat, se va finanța SF din fonduri europene (10 ml lei în 2020);
4.     Varianta Ocolitoare Sud a Municipiului Iași, alocare bugetară 2,75 milioane lei. Amendament acceptat: suplimentarea cu 5 milioane lei.
5.     Drum Expres Tișița – Albița. Amendament acceptat: se deschide fișă bugetară și se alocă 10 milioane lei pentru elaborare SF.
6.     Modernizare Drum Expres Botoșani – Tg Frumos. Alocare inițială 1 milion de lei, după încheierea licitației și desemnarea câștigătorului. Amendament acceptat: suplimentarea alocării cu 9 milioane lei.
7.     Varianta de ocolire Tg. Frumos. Amendament acceptat: Se alocă suma de 1 milion de lei pentru devansarea demarării investiției în anul 2020.
8.     Finalizarea studiului de fezabilitate pentru modernizarea în regim de autostradă a Drumului Expres Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani – Suceava, alocare bugetară de 60 milioane lei.
 
Pentru finanțările din bugetul de stat se pot aloca sume suplimentare, prin creditele de angajament, în măsura în care procedurile în care se află investițiile respective vor fi accelerate.