Maricel Popa, președintele PSD Iași: „Minciunile raportate de Costel Alexe, după un an de mandat la Consiliul Județean!”

popa

„Mi-am asumat cu verticalitate rezultatul ultimelor alegeri și am sperat că succesorul meu la CJ va duce la bun sfârșit proiectele începute, fiind conștient că mai presus de orgoliile politice se află cetățeanul. Este normal ca la un an de mandat să îți faci public bilanțul activităților și investițiilor, așa cum este normal să ai tăria de a recunoaște că multe investiții au fost demarate de predecesorul tău, fără a-ți asuma tu laudele, ci fiind sincer în fața comunității.

Din păcate Costel Alexe a eșuat lamentabil la capitolul demnitate și sinceritate!

Astfel, în cele ce urmează, voi aduce în atenția dumneavoastră, a ieșenilor, câteva din minciunile lui Alexe cu privire la „reușitele” sale din primul an de mandat:

Minciuni legate de absorbția de fonduri

 • „16 milioane de lei fonduri guvernamentale pentru parcurile industriale Miroslava 2 și Lețcani” – demararea procedurilor pentru obținerea sprijinul financiar necesar realizării celor două parcuri industriale s-a făcut în vremea mandatului meu de președinte al CJ Iași, în guvernarea PSD, însă ni s-au pus bețe în roate de fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, care a îngreunat prin toate mijloacele posibile finalizarea documentației. Cred că ipocrizie este un cuvânt prea fin pentru a defini caracterul lui Alexe care, astăzi, se laudă că a atras banii pe care, în calitate de reprezentant al guvernului penelist, i-a blocat! #Rușine!
 • „peste 40 de milioane de lei prin proiectul Combat Covid pentru dotarea a cinci din cele șase spitale din subordinea Consiliului Județean” – am depus documentația aferentă acestui proiect la ADR Nord – Est, în luna august a anului trecut, iar Alexe nu a făcut nimic altceva decât să urmărească implementarea sa! Pentru ce ar trebui să primească laude?
 • „includerea în PNRR a Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară, un proiect în valoare totală de 350 de milioane de euro” – abia aici Costel Alexe spune adevărul, prin urmare trebuie să-i dăm cezarului ce este al cezarului!

Minciuni legate de infrastructura rutieră

 • „În ceea ce privește infrastructura rutieră, am alocat peste 77 milioane de euro pentru realizarea obiectivelor de investiții privind drumurile județene aprobate prin hotărâri ale Consiliului Județean Iași. Am modernizat și asfaltat aproximativ 200 km de drumuri județene – peste 100 km prin Direcția Proiecte, cele două axe Iași – Suceava și Iași – Botoșani, și peste 80 km prin Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Iași”. Stimați ieșeni, știu că fiecare dintre dumneavoastră vă reamintiți faptul că proiectele ce vizau reabilitarea infrastructurii rutiere aferentă axelor Iași-Suceava și Iași- Botoșani au început în perioada mandatului meu, iar la plecarea din CJ Iași în cont erau 8 milioane de euro, reprezentând excedentul bugetar, instituția urmând să recupereze, totodată, alte 6 milioane de euro, bani europeni proveniți din diferite proiecte. Cu alte cuvinte, și de această dat penelistul Alexe a stat cu mâinile în sân, iar la final de an și-a asumat munca altuia. Totuși, trebuie să îl „felicităm” pe Alexe că a reabilitat două tronsoane de drum: DJ 244 D, cu o lungime de 12 km, și DJ 281 B, cu o lungime de 8 km. De la 20 km, la 200 km de drum reabilitat, este o cale lungă, dar Alexe se încăpățâneze să repete o minciună în speranța că, în cele din urmă, va deveni credibil.
 • „Am semnat contractul de finanțare și am scos la licitație contractul de achiziție publică de proiectare pentru „Înființarea centurii ușoare de ocolire a Municipiului Iași” prin care vor fi reabilitați și modernizați peste 73 de km de drum județean din 8 comune”. Proiectul centurii ocolitoare ușoare a municipiului Iași a fost depus de mine la ADR Nord-Est în luna august a anului trecut, după o lungă perioadă în care peneliștii s-au opus în mod repetat, iar astăzi cred că este cel puțin o dovadă a lipsei de profesionalism să te lauzi cu o investiției pe care, în urmă cu puțin timp, tu și colegii tăi, ați blocat-o.
 • „Am constituit Asociația Metropolitană de Transport Public Iași (AMTPI), prin intermediul căreia vom colabora cu Primăria Municipiului Iași și 15 comune din zona metropolitană pentru a implementa un plan de transport metropolitan coerent. Ca urmare a acestui demers, am semnat protocolul de asociere pentru proiectul „Tren Metropolitan Iași” – un viitor mijloc de transport ecologic, sănătos, rapid pentru ieșeni”. De această dată, Costel Alexe a spus adevărul!
 • „Concomitent cu aceste proiecte, care țin direct de competența CJ, instituția noastră a fost implicată activ la conturarea propunerii de traseu pentru viitoarea autostradă A8, prin întâlniri constante cu proiectantul, primarii din județ, societatea civilă și prin coordonarea comunicării cu UAT-urile. Astfel, am reușit să introducem problematica parcurilor industriale din județ în discuție, iar configurarea traseului s-a făcut ținând cont și de amplasamentele acestora”. De-a lungul celor patru ani în care am condus CJ Iași, am susținut proiectul A8, am organizat întâlniri cu specialiștii pe acest subiect, iar traseul acestei autostrăzi a fost dezbătut și stabilit de ceva timp. Astfel, domnul Alexe nu ar trebui să-și asume merite necuvenite, deși se pare că s-a obișnuit cu acest artificiu, în speranța că așa pare un om implicat și muncitor!

Minciuni din domeniul sănătății

 • „Am finalizat lucrările de reabilitare și modernizare a celui mai mare tronson de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sfânta Maria Iași, care urmează să fie dat în folosință, sperăm cât de curând”. Dat fiind că acest proiect a fost început în perioada mandatului meu de președinte al CJ Iași, și că lucrările au mers bine, este cam mult să își asume rezultatele.
 • „Vom extinde și Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Copii – am obținut recent autorizația de construire pentru extinderea UPU cu o suprafață desfășurată de 2281,74 mp și dotarea cu 19 echipamente medicale și 41 de unități de mobilier medical”. Acest proiect a fost depus și aprobat la ADR Nord- Est de anul trecut, din perioada în care am coordonat CJ Iași, deci mă văd obligat să-i spun lui Alexe că nu avea ce căuta aceasta investiție pe raportul său de activitate.
 • „Am înființat la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” Iași prima secție de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă din Moldova și a doua din România”. Secția exista, dar odată cu reabilitarea unității medicale a fost sistată activitatea aici. Mai mult, la finalizarea amplului proiect de modernizare a spitalului, această secție se va ridica la cele mai înalte standarde privind dotările. Din nou te-am prins cu minciuna, Costel!
 • „Am demarat procedurile pentru construirea a două spitale noi, de la zero: Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași și Spitalul Clinic Integrat de Boli Respiratorii Iași”. De această dată Costel Alexe spune adevărul!
 • „Avem la Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași – o tehnologie de ultimă oră – Gamma Knife – cu ajutorul căreia pacienții vor putea beneficia de tratament nedureros, fără bisturiu, care nu necesită anestezie și care permite externarea pacienților în aceeași zi a intervenției”. Este revoltător cum Alexe are impertinența de a se lăuda cu un aparat achiziționat în timpul guvernării PSD, pe vremea când eram la CJ Iași, dar care nu a putut fi pus în funcțiune din cauza faptului că gloata liberală de la București, din care făcea parte și Alexe, s-a opus și nu a dat avizele necesare. Faptul că în ultimul an Executivul penelist a dat drumul unor hârtii pentru a debloca niște proiecte, tergiversate cu bună știință cât social-democrații au condus județul, nu este un motiv de laudă. #Rușine!
 • Așa cum am spus, consider că este un semn de respect și de maturitate politică să îi recunosc și munca lui Costel Alexe, iar în ceea ce privește măsurile enumerate în lupta cu virusul Sarc-Cov2 trebuie să spun că acestea sunt adevărate. NU strică însă să punem în balanță faptul că acesta a tergiversat deschiderea spitalului modular de la Lețcani, unitate medicală care putea salva vieți și care a stat închisă din cauza orgoliilor politice.

Minciuni spuse pe tema parcurilor industriale

 • „Încă de la preluarea mandatului, am deblocat proiectul parcului industrial de la Lețcani. În momentul de față, au început lucrările de execuție la Iași Industrial Park, iar în maximum doi ani, parcul industrial va fi operational și vom fi pregătiți cu infrastructura necesară pentru a atrage investitori și a crea noi locuri de muncă”. Când am plecat de la CJ Iași, am lăsat toate documentele și autorizațiile pentru acest parc, fiind desfășurată procedura de licitație. Cu alte cuvinte, Costel Alexe a mințit din nou asumându-și toate laudele pentru acest proiect. #Rușine!
 • „Am scos la licitație contractul de achiziție publică de servicii de proiectare faza PUZ pentru obiectivul de investiții „Parc Industrial Holboca”. Și în acest context trebuie să spun că, la plecarea marea, proiectul era în procedură de autorizare.
 • „Am demarat procedurile pentru operaționalizarea de parcuri industriale și la Pașcani, Dumești, Deleni”. De această dată Alexe a spus adevărul.

Minciuni cu privire la marile proiecte

 • Actualul președinte al CJ Iași se laudă cu dezvoltarea Aeroportului Iași și cu introducerea de noi destinații. Stimați ieșeni, cred că fiecare dintre dumneavoastră cunoaște faptul că dezvoltarea aerogării ieșene a fost o prioritate în perioada mandatului meu și că cei care au încercat să pună bețe în roate acestei investiții au fost liberalii. Da, mă bucur să văd că s-au demarat procedurile pentru acest mare proiect, dar nu poți să îți asumi tu toate meritele, în calitate de moț peste județ, și să uiți de munca oamenilor, de nenumăratele întâlniri pe acest subiect, de toate eforturile făcute. În ceea ce privește rutele noi, să știți, stimați ieșeni, că discuțiile cu operatorii au început încă din 2018, dar se pare că și de această dată Alexe este lovit de amnezie!
 • Să-ți asumi marele proiect al ApaVital, pentru care am semnat contractul în anul 2020, și să-l treci la reușitele tale personale este deja prea mult, de aceea mă rezum la a spune doar rușine!
 • Da, este adevărat că au fost eliminate taxele practicate de Direcția Arhitect Șef și de Biroul Relații cu Publicul, Arhivă și Secretariat (unde s-au eliminat toate cele 4 taxe speciale) din cadrul CJ și că a fost alocat 1 milion de lei pentru proiectele societății civile în baza legii 350/2005, dar acest lucru se întâmplă anual, deși e drept că suma a crescut.

Minciuni din domeniul cultural

 • „Am finalizat proiectul de consolidare și refuncționalizare a clădirii monument istoric din strada Vasile Alecsandri, unde am inaugurat Casa Muzeelor, care găzduiește cinci muzee. În prima lună de la deschidere am atins obiectivul pentru primul an de activitate. Peste 5000 de vizitatori au trecut pragul Casei Muzeelor”. Lucrările aferente modernizării și reabilitării clădirii au fost finalizate în anul 2020, însă muzeul s-a deschis mai târziu deoarece a fost nevoie să treacă jumătate de an pentru a se putea realiza expoziții aici, fiind îndeplinite astfel condițiile de climatizare – temperatură și umiditate.
 • „Am semnat contractul de grant și am scos la licitație contractul de execuție a lucrărilor pentru restaurarea și integrarea turistică a monumentului istoric Ansamblul Muzeal “Ion Creangă” Iași, care include și reabilitarea bojdeucii”. Stimați ieșeni, am depus acest proiect în anul 2018, a fost aprobat în anul 2020, iar Alexe doar a semnat contractul, munca toată fiind depusă înaintea venirii lui la CJ Iași. Mă întreb, retoric, oarece ce laude vrea pentru proiectele aferente sectorului cultural? Ce a făcut??
 • „Am aprobat în ultima ședință a Consiliului Județean finanțarea actualizării și elaborării documentației tehnico-economice pentru „Reparații capitale la clădirea Teatrului pentru Copii și Tineret Luceafărul Iași. Acesta va fi depus pentru finanțare nerambursabilă în cadrul Programului privind creșterea eficienței energetice ce se va derula prin Administrația Fondului pentru Mediu”. Dăm cezarului ce este al cezarului și apreciem că de această dată Alexe spune adevărul!
 • „Am alocat 1 milion de lei pentru susținerea FILIT și 1 milion de lei pentru Festivalul International Pentru Publicul Tânăr”. Și în timpul mandatului meu a fost susținut acest sector, după acum am arătat, alocând câte 3 milioane de lei pentru fiecare eveniment. Cu alte cuvinte Alexe a făcut ceea ce era normal…. Pentru normalitate ajungem oare să cerem laude?
 • „Am continuat investițiile pentru reparații la muzeele Pogor și Gane, care se desfășoară conform graficului”. Din nou șeful județului se laudă că a continuat niște investiții pentru care erau semnate contractele de finanțare când am plecat de la CJ Iași, iar șantierele erau deschise.

Minciuni în domeniul mediului

 • Să vii să spui că ai operaționalizat Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Iași este o dovadă de ipocrizie, dat fiind că același domn Alexe s-a împotrivit, din postura de ministru al Mediului, să fie emise autorizațiile de care aveam nevoie! Cu alte cuvinte, Alexe ne-a blocat cât a putut toate proiectele care au vizat mediul, mai exact toate proiectele cu care astăzi vine în fața dumneavoastră și se laudă că a reușit să le deblocheze!
 • În ceea ce privește relațiile internaționale, șeful penelist al județului se laudă cu întâlniri organizate în baza unui protocol de colaborare cu Republica Moldova și Ucraina încheiat în urmă cu ani buni, fără a ține cont că astfel de evenimente fac parte din normalitate.

Domnule Alexe, și pe vremea social-democraților se întâmplau aceleași lucruri, și eu am mers, alături de primarii din teritoriu, la târguri și expoziții organizate în Germania, Franța, Austria, pentru că așa este normal, să-ți reprezinți și să-ți promovezi județul. Sau poate nu ați înțeles într-un an de mandat acest lucru!

Stimați ieșeni, mă bucur să văd că unele lucruri s-au mișcat în acest județ drag sufletului meu, că proiectele începute de mine merg mai departe și că actuala conducere a județului a venit cu inițiative și investiții noi! Am apreciat munca și implicarea, de aceea am recunoscut rezultatele administrației liberale, așa cum este normal, dar, totodată, m-am văzut obligat să-l sancționez pe președintele Alexe atunci când și-a asumat merite necuvenite!

Sper ca penelistul din fruntea Iașului să înțeleagă că minciuna are picioare scurte și că trebuie să muncească mult pentru a putea ieși, anul viitor, la raport în fața dumneavoastră! Nu poți să minți cu nerușinare electoratul, în speranța că nimeni nu îți va da seama de ipocrizia ta! La muncă, Costeluș!”.