Maricel Popa: În județul Iași, în valul 5 al pandemiei au fost de 4 ori mai puține clase care au desfășurat activitatea didactică în sistemul online decât în valul 4

2 (4)

Senatorul ieșean Maricel Popa, președintele PSD Iași a transmis public că, în județul Iași, în valul 5 al pandemiei au fost de 4 ori mai puține clase care au desfășurat activitatea didactică în sistemul online decât în valul 4. Datele au fost furnizate de ministerul educației în urma unei interpelări adresate ministrului Sorin Cîmpeanu.

„Venirea PSD la guvernare și nominalizarea profesorului Alexandru Rafila la ministerului sănătății au adus o serie de schimbări pozitive în ceea ce privește gestionarea pandemiei, mai ales în zona educațională, și acest lucru este relevat de datele furnizate de ministerul educației în urma unei interpelări pe care am adresat-o ministrului Sorin Cîmpeanu.

Astfel, la nivelul unităților de învățământ preuniversitar din județul Iași, în perioada septembrie-noiembrie 2021, valul 4 al pandemiei Covid-19 a determinat înregistrarea unui număr de 838 grupe/clase care au desfășurat activitatea didactică în sistem online. Comparativ, în perioada ianuarie-martie 2022, în contextul determinat de valul 5 al pandemiei Covid-19, s-a înregistrat un număr de 209 grupe/clase care au desfășurat activitatea didactică în sistem online.

Abordarea profesionistă a profesorului Alexandru Rafila de a pune în primul rând accentul pe informarea şi sprijinirea cetăţenilor şi abia apoi pe restricţii şi sancţiuni a condus la o îmbunătățire evidentă a rezultatelor în ceea ce privește coordonarea pandemiei. Cetăţenii nu au mai fost consideraţi adversari, ci parteneri ai autorităţilor sanitare în lupta cu virusul. Principalele măsuri (testarea şi tratamentul ambulatoriu pentru prevenirea spitalizărilor, asigurarea medicamentelor performante şi îmbunătăţirea condiţiilor din spitale pentru reducerea perioadei de internare şi a numărului de decese covid, trecerea şcolilor dintr-un judeţ în sistem online în momentul în care 75% dintre paturile destinate pacienţilor COVID sunt ocupate, suspendarea activității cu prezenţă fizică în fiecare clasă din şcoală sau în fiecare grupă din grădiniţă în cazul în care apar trei cazuri de infectare în termen de 7 zile) și-au arătat pe deplin eficiența, au arătat sustenabilitatea procesului de învățământ și au condus la reducerea rapidă a transmiterii bolii” a declarat senatorul ieșean Maricel Popa, președintele PSD Iași.