Maricel Popa: „ În județul Iași au fost operaționalizate deja 8 Centre de evaluare și tratatment anti-Covid. Bolnavii primesc tratament antiviral gratuit”

senatorMP9

Marice Popa, președintele PSD Iași, a anunțat că în județul Iași funcționează 8 Centre de evaluare și tratament anti-Covid unde bolnavii primesc tratament gratuit. Trei dintre aceste centre sunt în municipiul Iași: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Sfânta Cuvioasă Parascheva, Spitalul Clinic Căi Ferate, Spitalul Clinic C.I. Parhon; iar celelalte în Pașcani: Spitalul Municipal de Urgență, Tg. Frumos Spitalul de Boli Cronice și Hîrlău Spitalul Orășenesc.

„În județul Iași au fost operaționalizate deja 8 Centre de evaluare și tratatment anti-Covid. Bolnavii primesc tratament antiviral gratuit! Organizarea și funcționalizarea centrelor de evaluare și tratament s-a făcut la propunerea ministerului Sănătății pentru a preveni supraîncărcarea spitalelor, dar și pentru a asigura un diagnostic rapid și un tratament eficient bolnavilor de Covid-19. Bolnavii infectați cu virusul SARS-Cov-2 se pot prezenta în aceste centre fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat. Serviciile medicale acordate sunt decontate de către casele de asigurări de sănătate. Mă bucură mult modul în care s-a schimbat optica privind gestionarea pandemiei. Toate măsurile propuse până acum de ministrul Alexandru Rafila au avut rolul de pune accentul pe prevenție și nu pe restricții. Astfel, testarea extinsă la nivelul populației, care se realizează mai ușor acum în urma încheierii de protocoale cu peste 3500 cabinete de medici de familie, funcționalizarea în mai puțin de 30 de zile a centrelor de evaluare și tratament, medicația corespunzătoare disponibilă în farmacii, precum și comunicarea adecvată prin ghiduri dedicate asigură o gestionare mult mai eficientă a valul 5 comparativ cu cele precedente”, a transmis senatorul Maricel Popa.

De asemenea, ministerul Sănătății a funcționalizat o hartă interactivă unde pot fi vizualizate toate cele 174 de centre de evaluare la nivel național, cu adrese, program de lucru și numere de telefon.