Maricel Popa, contră la Chirica: ”Nu ne jucăm cu viețile oamenilor la Lețcani. Spitalul funcționează!”

DSC_7320

Maricel Popa a reacționat imediat la declarațiile lui Mihai Chirica, primarul Iașului, care a anunța că instalația de oxigen de la Spitalul Modular de la Lecțani nu funcționează.

”Înțeleg că domnul Chirica cunoaște foarte bine situația de la Lețcani (n-aș putea spune cum sau de unde, pentru că, deși stau aproape 24/24 acolo, nu l-am văzut niciodată)… Totuși, lucrurile sunt un pic mai nuanțate. Spitalul de la Lețcani dispune de 4 generatoare (fabrici de oxigen). După ce s-au făcut mai multe teste, s-a decis legarea acestora în by-pass (astfel încât să nu mai deservească fiecare un număr de paturi, ci să lucreze concomitent și să asigure, dacă este cazul, back-up-ul). Lucrarea s-a executat de către o firmă autorizată, din România, cu foarte bune referințe în domeniu. Joi, una dintre fabrici a intrat, inexplicabil (sau nu….*), în avarie. Vineri, reprezentantul furnizorului a remediat defecțiunea, iar în prezent circuitele funcționează în parametrii pharmacopeii europene.

Vorbim de vieți omenești, un riscă nimeni!

Pentru că vorbim, totuși, de vieți omenești, nu riscă nimeni să ducă pacienți acolo, până nu există certitudinea că oxigenul va funcționa fără probleme minimum 48 h. În plus, pentru a evita problemele pe viitor, prin decontare din valoarea contractului de furnizare, se va instala, în maxim 10 zile, un rezervor suplimentar și o rampă de oxigen. Sper ca, până atunci, să se identifice și personalul necesar operării a mai mult de 6 paturi de ATI (pentru câte se pare că există, la acest moment, resursele umane necesare). * La 15:30, aproximativ 15 persoane (membri în comisia de recepție la terminarea lucrărilor – de la ISC, CL Lețcani, Apavital, ISU, proiectanți, executanți- am plecat de la Lețcani, după ce am făcut un tur al spitalului. Totul funcționa perfect, inclusiv fabricile de oxigen. În urma noastră au rămas vreo 40 de persoane care pregăteau spitalul pentru a doua zi, pentru primit pacienți. La mai puțin de o oră distanță, în timp ce eram în ședință la Prefectură, suntem anunțați că o fabrică de oxigen s-a stricat, s-a spart o țeavă (țeavă de cupru medical, sudată, conform normelor, cu argint). Am ajuns la spital, nu cedase nicio țeava….. Problema s-a remediat vineri, făcând mai multe cicluri de încărcare/descărcare…. fără măcar 48 h de teste, nu-și poate asuma nimeni să ducă pacienți acolo!”, a spus Maricel Popa.