Maricel Popa: „Avem un calendar pentru autostrada Ungheni – Iasi – Targu Mures”

autostrada

Maricel Popa, președintele PSD Iași a susținut astăzi o conferință de presă în care a clarificat o serie de aspecte apărute recent în spațiul public cu privire la construcția autostrăzii Ungheni-Iași-Tg. Mureș.

Ministerul Transporturilor a finalizat strategia de implementare a proiectului autostrăzii Târgu Mureș-Târgu Neamț-Iași-Ungheni. Lucrările se vor desfășura pe trei tronsoane, finanțarea documentațiilor tehnico-economice fiind asigurată cu fonduri europene în cadrul Programului Operațional pentru Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.

Sectorul Tg. Mureș-Ditrău-Tg. Neamț:

  • în ultimul trimestru al acestui ani va fi lansată procedura de revizuire/actualizare a studiului de fezabilitate realizat. Termen de finalizare: 16 luni, inclusiv obținerea Acordului de mediu. Semnarea contractului de prestări servicii este estimată pentru primul trimestru al anului 2019.
  • etapa de proiectare și execuție a lucrărilor va dura 48 de luni și va fi lansată în trimestrul IV al anului 2020. Termen estimat de finalizare a contractului: trimestrul II, 2025.

Sectorul Tg. Neamț-Iași:

  • în ultimul trimestru al acestui an va fi lansată procedura de revizuire/actualizare a studiului de fezabilitate realizat. Termen de finalizare: 16 luni, inclusiv obținerea Acordului de mediu. Semnarea contractului de prestări servicii este estimată pentru primul trimestru al anului 2019.
  • etapa de proiectare și execuție a lucrărilor va dura 48 de luni și va fi lansată în trimestrul IV al anului 2020. Termen estimat de finalizare a contractului: trimestrul II, 2025.

Sector Iași – Ungheni și conexiunea la podul peste râul Prut:

  • în ultimul trimestru al acestui an va fi lansată procedura pentru realizarea studiului de fezabilitate, cu o durată de execuție a serviciilor de 12 luni (inclusiv obținerea Acordului de mediu). Semnarea contractului de prestări servicii este estimată pentru primul trimestru al anului 2019.
  • etapa de proiectare și execuție a lucrărilor va dura 36 de luni și va fi lansată în trimestrul II al anului 2020. Termen estimat de finalizare a contractului: trimestrul IV, 2023.

“Avem acum un calendar pentru implementarea proiectului autostrăzii Ungheni -Iași – Tg. Mureș. În ultimul trimestru al acestui an vor fi lansate procedurile de revizuire/actualizare pentru studiile de fezabilitate realizate pentru tronsoanele Tg. Neamț-Iași și Tg. Mureș-Ditrău-Tg. Neamț. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene în cadrul Programului Operațional pentru Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. După 6 ani în care proiectul a fost blocat, actualul Guvern a reușit în 6 luni, nu doar deblocarea acestuia, dar s-au făcut și câțiva pași concreți pentru realizarea procedurilor tehnico-economice necesare. Sper să fie respectat acest grafic deja stabilit și, în următorii ani, să avansăm cu demersurile de construire ale autostrăzii care unește pe cale rutieră Moldova de Ardeal.” a declarat Maricel Popa, președintele PSD Iași.

La conferința de presă a participat și Bogdan Balanișcu, consilier al ministrului Transporturilor Dan Șova.