Marea fuga din Rodos: „Era literalmente ca la sfarsitul lumii, cenusa cade din cer, apa marii e innegrita”

Turistii evacuati pe insula Rodos sustin ca au trecut printr-un „cosmar”. Incendiile de vegetatie au provocat evacuarea de urgenta a 19.000 de persoane pe aceasta insula greceasca.

Peste 3.000 de persoane au fost salvate de pe plaje si alte 16.000 au fost duse in siguranta pe continent, in timp ce flacarile se intensificau sambata in regiunea de sud-est a insulei.

Incendiile, care au inceput in urma cu sase zile, au provocat cea mai mare evacuare din cauza unui incendiu din istoria Greciei, a anuntat duminica guvernul de la Atena.

Agentiile locale s-au straduit sa tina sub control incendiile pe fondul unui val de caldura prelungit in sudul Europei, care, potrivit avertismentelor oficialilor, ar putea declansa noi evacuari in zilele urmatoare.

Celebra agentie turistica Thomas Cook a anuntat ca a anulat toate vacantele catre Kiotari si Lardos, zonele cele mai expuse la risc, pana la 31 iulie.

Turistii au descris scene de panica si haos pe plajele unde mii de oameni asteptau sa fie salvati, relateaza The Guardian.

Unul dintre ei a spus ca a vazut copii cazand in mare de pe barcile de evacuare in timp ce cenusa cadea din cer. Un altul a descris oameni care isi abandonau lucrurile pe plaje in timp ce se urcau pe navele de salvare.

Ian Murison, din Londra, a comparat evacuarea cu „sfarsitul lumii”, in timp ce marea se innegrea de funingine si oamenii se grabeau spre barci.

Murison a spus ca el si familia sa au mers pe jos aproape 6 km, pe o caldura torida, spre plaja Gennadi, unde au fost intampinati de o scena de haos.

„Mii de oameni s-au deplasat pe plaja. Era imposibil sa te urci pe autocare pentru ca oamenii pur si simplu fugeau. Era literalmente ca la sfarsitul lumii, iar flacarile erau acum mult mai vizibile”, a declarat el pentru Sky News. „Dintr-o data, flacarile sareau spre cer, iar cerul era complet portocaliu in departare, asa ca asta a declansat  panica”.

Murison a spus ca au ramas sute sau mii de oameni pe plaja, care era plina de valize care au fost aruncate de pe barca de salvare pentru ca mai multe familii sa poata fi duse in siguranta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *