Marea Britanie trimite doua nave in Marea Neagra si avioane sa patruleze deasupra Romaniei. Boris Johnson planuieste o discutie cu Putin si o vizita in Ucraina

avion UK

Marea Britanie s-a oferit să desfășoare forțe terestre, aeriene și maritime pentru a consolida apărarea țărilor NATO la granițele lor de nord și de est, pe măsură ce tensiunile legate de ambițiile militare ale Rusiei în Ucraina se adâncesc.

Boris Johnson vrea să vorbească cu liderul rus Vladimir Putin în această săptămână și să călătorească în regiune, în ciuda presiunii interne. Johnson a spus că resursele suplimentare sunt un semn al angajamentului Marii Britanii față de aliații săi nordici și baltici și vin după ce președintele SUA, Joe Biden, a promis vineri că va trimite un număr mic de trupe americane în țările est-europene și NATO.

Decizia are ca scop transmiterea unui mesaj clar Kremlinului. „Nu vom tolera activitatea lor destabilizatoare și vom fi mereu alături de aliații noștri NATO în fața ostilității ruse”, a transmis Boris Johnson.

Desfășurările au inclus trimiterea a două nave de război în Marea Neagră, creșterea numărului de trupe și furnizarea de sisteme de rachete în Estonia, la granița cu Rusia, precum și desfășurarea de avioane rapide pentru a patrula spațiul aerian românesc și bulgar de la o bază din Cipru, a declarat Ministerul pentru Externe și Commonwealth.

Oficiali britanici se vor deplasa la Bruxelles pentru a finaliza detaliile privind sprijinul militar în această săptămână. Johnson le-a cerut șefilor apărării și securității să-și intensifice eforturile în Europa și le-a spus secretarilor săi de externe și apărării să călătorească la Moscova pentru a se întâlni cu omologii lor ruși.

În Marea Britanie, șeful statului major al apărării, amiralul Sir Tony Radakin, va informa marți cabinetului despre criza din Ucraina.

Înalți oficiali americani au îndemnat vineri să se concentreze pe diplomație, spunând în același timp că Rusia are acum suficiente trupe și echipamente pentru a amenința întreaga Ucraine. Mark Milley, principalul general american, a avertizat că o invazie rusă ar fi „oribilă” pentru ambele părți și „ar duce la un număr semnificativ de victime”.

Atât SUA, cât și Marea Britanie au retras personalul și familiile de la ambasadele din Kiev, iar sfaturile de călătorie britanice avertizează acum împotriva tuturor călătoriilor, cu excepția celor esențiale, în țară.

De asemenea, se așteaptă ca Ministerul de Externe să anunțe luni sancțiuni mai dure, ceea ce înseamnă că Regatul Unit poate viza interesele strategice și financiare ale Rusiei – în ciuda îngrijorărilor raportate ale SUA cu privire la amploarea banilor ruși „murdari” la Londra.