Marea Britanie, prima țară care autorizează pastila anti-Covid Molnupiravir

foto: khmertimeskh

Marea Britanie a autorizat astăzi, 4 noimebrie, medicamentul anti-COVID-19 Molnupiravir, dezvoltată de grupul farmaceutic american Merck. Medicamentul acţionează prin scăderea capacităţii virusului de a se înmulţi în organism, frânând astfel evoluţia bolii.

„Astăzi este o zi istorică pentru ţara noastră, deoarece Marea Britanie este de acum prima ţară din lume care a aprobat un antiviral ce poate fi administrat la domiciliu împotriva COVID-19. Această autorizare va schimba datele problemei pentru cei mai vulnerabili şi pentru cei imunodeprimaţi, care vor putea să primească în curând acest tratament revoluţionar.”, a declarat ministrul britanic al Sănătății, Sajid Javid.

Molnupiravir a fost autorizat de Agenţia de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale (MHRA) din Marea Britanie. Medicamentul, care se administrează pe cale orală, este recomandat persoanelor cu o formă uşoară până la moderată de COVID-19 şi care prezintă cel puţin un factor de risc pentru a dezvolta o formă gravă (obezitate, vârstă de peste 60 de ani, diabet, boli cardiace).

MHRA recomandă începerea tratamentului cât mai devreme după un test COVID-19 cu rezultat pozitiv, în primele cinci zile după instalarea simptomelor, dar și persoanelor care au intrat în contact cu un bolanv Covid. Potrivit studiilor clinice, pastilele reduc cu 50% riscul de spitalizare.

Molnupiravir este primul tratament antiviral cu administrare orală care a fost autorizat împotriva COVID-19.

Autoritățile din Statele Unite iau în considerare aprobarea medicamentului produs de Merck.

Guvernul britanic a comandat 480 mii de cutii cu Molnupiravir.

Totodată, Franţa a comandat la rândul ei 50.000 de cutii cu pastila anti-COVID-19 dezvoltată de grupul Merck.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!