Marea Britanie il ameninta pe Putin cu separarea bancilor rusesti de sistemul global de plati SWIFT

swift11

Guvernul Regatului Unit este gata să impună pedepse economice dure Moscovei dacă se presupune că nu încearcă doar să invadeze Ucraina, ci să aducă la putere politicieni pro-ruși, a declarat duminică viceprim-ministrul, secretarul de stat pentru Justiție, Dominic Raab.

„Rusia se va confrunta cu consecințe grave, dacă este nevoie de această mișcare pentru a încerca să invadeze Ucraina și să instaleze regimul marionetă”, a declarat Raab pentru Sky News. Ca răspuns la întrebarea dacă Londra are în vedere posibilitatea de a deconecta Rusia de la SWIFT, vicepremierul a remarcat că Moscovei ii va fi impus un pachet larg de restricții economice și financiare.

Mai mult, Raab nu a exclus ca unele sancțiuni împotriva gazoductului Nord Stream 2 să fie stabilite în comun cu NATO. Între timp, viceprim-ministrul a spus că trimiterea de trupe britanice în Ucraina în cazul invaziei ruse este un scenariu foarte puțin probabil.

Sâmbătă, Biroul pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare din Regatul Unit a anuntat că Moscova plănuia să aducă la putere în Ucraina un guvern pro-rus, care ar putea fi condus de fostul parlamentar Evgheni Muraev.

La rândul său, Ministerul rus de Externe a cerut Regatului Unit să oprească provocările. În plus, Muraev a criticat acuzațiile Londrei ca fiind neîntemeiate, deoarece a fost sub sancțiuni rusești timp de trei ani și i s-a interzis intrarea în țară, în timp ce activele tatălui său în băncile rusești fuseseră înghețate.

Occidentul și Kievul au răspândit recent acuzații despre potențiala „invazie” a Ucrainei de către Rusia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat aceste afirmații ca fiind „nefondate”, servind drept un truc pentru a escalada tensiunile, subliniind că Rusia nu a reprezentat nicio amenințare pentru nimeni. Peskov nu a exclus însă posibilitatea unor provocări menite să justifice astfel de acuzații și a avertizat că încercările de a folosi forța militară pentru a rezolva criza din sud-estul Ucrainei vor avea consecințe grave.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock și-a exprimat scepticismul cu privire la separarea băncilor ruse de sistemul global de plăți Swift într-un interviu pentru ziarul Sueddeutsche Zeitung.

„Decuplarea tuturor tranzacțiilor de plată ar fi poate cel mai mare băț, dar nu neapărat cea mai ascuțită sabie”, a spus ea pentru ziar.

Ea a spus că țările occidentale se uită foarte atent la sancțiunile economice și financiare care ar afecta de fapt economia și conducerea Rusiei fără un efect de revenire.