Marea Britanie declară un „incident național” după ce virusul poliomielitei a fost descoperit pentru prima dată din 1984

62b317d3210000bf375ee0e4

Oficialii din domeniul sănătății din Marea Britanie au anuntat un „incident național”, după ce au descoperit virusul care provoacă poliomielita în țară pentru prima dată în aproape 40 de ani.

Nu exista vreun caz confirmat de boală, dar părinții au fost avertizați să se asigure că micutii lor au fost vaccinați împotriva poliomielitei, după ce aceasta a fost găsită în probele de canalizare din Londra.

Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) crede că virusul a fost „derivat din vaccin”, adică a venit de la cineva care a primit vaccinul viu împotriva poliomielitei în străinătate.

Regatul Unit a încetat să mai folosească vaccinul oral viu împotriva poliomielitei în 2004 și a trecut la o versiune inactivată.

Poliomielita, care a fost eradicată oficial în Marea Britanie în 2003, poate provoca paralizie în cazuri rare și poate pune viața în pericol.

Autoritățile au subliniat că riscul pentru public în general este „extrem de scăzut”. Aceștia au adăugat că virusul a fost detectat doar în probele de canalizare și nu au fost raportate cazuri de paralizie.

„Majoritatea populației Marii Britanii va fi protejată de vaccinare în copilărie, dar în unele comunități cu acoperire vaccinală scăzută, persoanele pot rămâne expuse riscului”, a spus dr. Vanessa Saliba, epidemiolog la agenția de sănătate.

Autoritățile investighează amploarea transmiterii comunitare și au stabilit un „incident național” pentru a verifica cazurile în altă parte, ca măsură de precauție.